Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάσκα και με το... νόμο στα αεροπλάνα ζητούν στις ΗΠΑ

Ποινές για όσους επιβάτες «παρανομούν» και δεν φορούν μάσκα στα αεροπλάνα ζητούν βουλευτές και συνδικάτα, για να υπάρξει συμμόρφωση. Θέλουν να απαιτηθεί όπως γίνεται με τις ζώνες ασφαλείας και το κάπνισμα. Τι έδειξε μελέτη.

Μάσκα και με το... νόμο στα αεροπλάνα ζητούν στις ΗΠΑ

Ο 44χρονος άντρας που συνομιλούσε με τη σύζυγό του και τον γιο του σε μια πτήση από τη Σιγκαπούρη προς την Κίνα νωρίτερα φέτος, άφησε τη μάσκα του να γλιστρήσει κάτω από τη μύτη του. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτό το σφάλμα φαίνεται να οδήγησε στην μόλυνσή του από κορωνοϊό.

Η περίπτωση, που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη για την έξαρση του ιού σε πτήση του Ιανουαρίου, είναι μια από τις πρώτες που τεκμηριώνουν την πιθανή μετάδοση μέσα σε αεροσκάφος.

Η μελέτη έρχεται καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιβάτες θα επιστρέψουν σε επαρκή αριθμό για να εμποδίσουν την κατάρρευση των αεροπορικών εταιρειών.

Βουλευτές και συνδικάτα αεροπορικών εταιρειών -τα οποία ζητούν πιο αυστηρούς κανόνες εδώ και μήνες, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυκλοφορούν αναφορές επιβατών που παρακάμπτουν τους υπάρχοντες κανόνες- δηλώνουν ότι η μελέτη αυξάνει τις απαιτήσεις.

«Αυτή η έκθεση φαίνεται να επιβεβαιώνει τις τραγικές συνέπειες της αποτυχίας της κυβέρνησης Τραμπ να προστατεύσει τους επιβάτες, δίνοντας εντολή για μάσκες», δήλωσε ο γερουσιαστής Richard Blumenthal, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ. «Η χρήση μάσκας όπως η απαίτηση ζωνών ασφαλείας ή η απαγόρευση του καπνίσματος είναι απολύτως θεμελιώδης για την προστασία των επιβατών και του πληρώματος σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές».

Ολες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ απαιτούν τώρα από τους επιβάτες να φορούν μάσκες, αλλά οι υποστηρικτές τους λένε ότι θα διευκόλυνε την επιβολή της, εάν η παράβαση γινόταν ποινικό αδίκημα. Το Υπουργείο Μεταφορών νωρίτερα αυτό τον μήνα κυκλοφόρησε ένα σύνολο οδηγιών, 44 σελίδων, προς αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια που προτρέπουν τη χρήση μάσκας, αλλά αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτιμούν να επιβάλουν νομικές απαιτήσεις.

Η πτήση της 24ης Ιανουαρίου από τη Σιγκαπούρη προς το Χανγκζού της Κίνας είναι η πιο καλά τεκμηριωμένη υπόθεση για πιθανή μόλυνση επιβατών μέχρι σήμερα.

Περίπου 100 από 335 επιβάτες ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ουχάν της Κίνας, όπου η ασθένεια ξέσπασε αρχικά και λίγοι από αυτούς παρουσίασαν συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, όλοι μπήκαν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ερωτήθηκαν λεπτομερώς από ειδικούς και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 6 Ιουλίου από το περιοδικό Travel Medicine and Infectious Disease.

Η ομάδα στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας άνδρας πιθανότατα μολύνθηκε από συνεπιβάτες του. Για μία ώρα, κατά τη διάρκεια της πτήσης, συνομιλούσε με τη σύζυγό του, χωρίς να φοράει σφιχτά τη μάσκα του, αφήνοντας τη μύτη του εκτός μάσκας, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δύο άτομα που βρίσκονται δίπλα του στην ίδια σειρά και δύο ακόμη στην άλλη πλευρά του διαδρόμου βρέθηκαν θετικοί σε Covid-19, μεταξύ των οποίων και ένας που παρουσίαζε ήδη συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v