Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φούνταραν οι εξαγωγές LNG διεθνώς στη σκιά της ύφεσης

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι, καθώς αρκετοί πελάτες ακύρωσαν δεκάδες φορτία που είχαν προγραμματιστεί να φορτωθούν, μετά την κατάρρευση των ευκαιριών arbitrage προς την Ευρώπη και την Ασία.

Φούνταραν οι εξαγωγές LNG διεθνώς στη σκιά της ύφεσης

Η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βούτηξε τον Ιούλιο, καθώς οι χώρες παλεύουν με τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι μεγαλύτερες περικοπές προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,5% από τα επίπεδα του Ιουνίου, καθώς οι οικονομίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον ιό ευελπιστώντας να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η μηχανές της οικονομίας δούλεψαν έστω με δισταγμό και κάποια βελτίωση φάνηκε σε μηνιαία βάση στο LNG.

Ωστόσο, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι ακόμα μακρύς και με αρκετά αγκάθια. Η πανδημία πάγωσε τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ορυκτά καύσιμα στην αγορά, με τις εκτιμήσεις για βελτίωση της ζήτησης να μεταφέρουν τις ελπίδες για το 2021. Οι παίκτες σε μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα εξαγωγών LNG πασχίζουν να βρουν χρηματοδότηση, καθώς αρκετά επεκτατικά σχέδια της αγοράς, απειλούνται.

Η Royal Dutch Shell και η Total συγκαταλέγονται στους κορυφαίους προμηθευτές LNG στον κόσμο και έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις εξαγωγής προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές LNG στον κόσμο προσπάθησαν να κάνουν χώρο για συμβόλαια μεταφοράς αυτό το καλοκαίρι, καθώς η Covid-19 σταμάτησε την οικονομική δραστηριότητα και επηρέασε τα αποθέματα. Αυτή κατάσταση ανάγκασε τους εξαγωγείς να λάβουν τη δύσκολη απόφαση για μείωση της παραγωγής και παρακράτηση φορτίων από την αγορά σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι, καθώς αρκετοί πελάτες ακύρωσαν δεκάδες φορτία που είχαν προγραμματιστεί να φορτωθούν από τον Κόλπο του Μεξικού, μετά την κατάρρευση των ευκαιριών arbitrage προς την Ευρώπη και την Ασία.

Οι τιμές spot στην Ασία, τη μεγαλύτερη περιοχή ζήτησης για LNG, έχουν αρχίσει να κάπως να ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα, εν μέσω εικασιών ότι η έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα ενισχύσει την κατανάλωση. Ωστόσο, μια σταθερή ροή εξαγωγών από βασικούς προμηθευτές, όπως το Κατάρ και η Νιγηρία, έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής το ριμπάουντ.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές LNG τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με πέρσι, καθώς τα μέτρα Covid-19 ανάγκασαν τους αγοραστές να μειώσουν τις παραδόσεις. Ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας μείωσης των εισαγωγών, μετά τον Ιούνιο που σηματοδότησε την πρώτη πτώση σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v