Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας νεκρός κάθε 15 δευτερόλεπτα από κορωνοϊό

Κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους σχεδόν 5.900 άνθρωποι παγκοσμίως από την Covid-19. ΗΠΑ και Λατινική Αμερική τα επίκεντρα της πανδημίας, ωστόσο σε πολλές άλλες χώρες καταγράφονται τώρα νέα ημερήσια ρεκόρ.

Ένας νεκρός κάθε 15 δευτερόλεπτα από κορωνοϊό

Ξεπέρασε σήμερα τους 700.000 ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παγκοσμίως, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό να ηγούνται στην αύξηση των θυμάτων.

Σχεδόν 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε 24 ώρες από την Covid-19 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου, που βασίζονται σε δεδομένα των δυο προηγούμενων εβδομάδων. Αυτό ισοδυναμεί με 247 ανθρώπους κάθε ώρα, ή έναν άνθρωπο κάθε 15 δευτερόλεπτα.

Οι ΗΠΑ και η Λατινική Αμερική είναι τα νέα επίκεντρα της πανδημίας, με τις δυο περιοχές να αγωνίζονται να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αρχικά, η πανδημία εξαπλωνόταν με βραδύτερο ρυθμό στη Λατινική Αμερική, όπου ζουν περίπου 640 εκατομμύρια άνθρωποι, απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία όταν ο ιός άρχισε να διασπείρεται στις φτωχογειτονιές των πυκνοκατοικημένων πόλεων των χωρών της περιφέρειας αυτής.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική ζουν σε παραγκουπόλεις, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς.

Πολλοί βρίσκουν δουλειά μόνο στον ανεπίσημο τομέα, δεν έχουν ασφάλιση ή άλλο δίχτυ ασφαλείας και συνέχισαν να εργάζονται παρά την πανδημία, διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άλλο τρόπο να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Ωστόσο, ακόμα και σε περιοχές του κόσμου που φαίνονταν να έχουν περιορίσει την εξάπλωση, η μάχη δεν έχει τελειώσει αφού σε πολλές χώρες –όπως στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, πρόσφατα καταγράφονται νέα ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων.

Οι ΗΠΑ των περίπου 330 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα, παρότι είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον πλανήτη.

Κατέγραψαν 1.302 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη ξεπέρασε έτσι τους 156.000 νεκρούς.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης 53.847 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται επισήμως σε 4,77 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Σκληρό χτύπημα

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο σκληρό χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο, μολαταύτα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά χθες Τρίτη υιοθέτησε τόνο αισιόδοξο.

«Ορισμένοι δείκτες υπογραμμίζουν ότι οι σκληρές προσπάθειές μας να περιορίσουμε τον ιό έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα στην πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων που είναι οι πιο ευάλωτοι», υποστήριξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων συνεχίζει να αποδίδει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης που καταγράφεται στη χώρα του στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ.

«Οι ΗΠΑ κάνουν από μόνες τους τεστ σε πολύ περισσότερο κόσμο μέσα σε μία εβδομάδα από ό,τι πολλές άλλες μεγάλες χώρες μαζί», επέμεινε χθες ο Τραμπ.

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός, έκρινε ότι οι αμερικανικές πολιτείες όπου υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ξανά lockdown διότι, όπως εξήγησε, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κρίσιμο να μειωθεί προτού ξεκινήσει η περίοδος της εποχικής γρίπης, το φθινόπωρο.

Η Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.154 νέους θανάτους και 51.603 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χώρα υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει επισήμως πάνω από 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ ο απολογισμός της υγειονομικής κρίσης έχει φθάσει πλέον συνολικά τους 95.819 νεκρούς.

Ακόμη ένα μέλος της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, το όγδοο κατά σειρά, επιβεβαιώθηκε χθες ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Ο Ζόρζε Ολιβέιρα, γενικός γραμματέας της προεδρίας επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκε.

To Μεξικό κατέγραψε άλλους 857 θανάτους και 6.148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη μεξικανική επικράτεια έφθασε έτσι τους 48.869 νεκρούς επί συνόλου 449.961 ανθρώπων.

Το Περού ξεπέρασε επίσημα το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, την ώρα που η εξάπλωσή της επιταχύνεται ξανά, έναν μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού στο κράτος των Άνδεων.

Ακόμη και σε χώρες του κόσμου που έμοιαζαν να έχουν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η μάχη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Βολιβία, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα νέα ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στην Αυστραλία Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν τον πιο βαρύ απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού ως εδώ, 15 θανάτους και 725 κρούσματα μόλυνσης .

Τα κρούσματα ήταν 439 μόλις μία ημέρα νωρίτερα. Τα προηγούμενα θλιβερά ρεκόρ, 723 κρούσματα και 13 θάνατοι σε μία ημέρα, είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.

Η τοπική κυβέρνηση στη Βικτόρια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, έκανε αυστηρότερους τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και έδωσε εντολή να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

Στην πολιτεία αναπτύχθηκαν επιπλέον δυνάμεις του στρατού της Αυστραλίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι όποιος παραβιάζει την απομόνωση — ειδικά εάν έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό — θα καλείται να πληρώνει πρόστιμο ύψους ως και 20.000 δολαρίων Αυστραλίας (ή περίπου 12.130 ευρώ).

Στην Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης εντοπίστηκαν 27 νέα κρούσματα που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση.

Όλα τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου ζει μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Τα υπόλοιπα πέντε «εισαγόμενα» κρούσματα, εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (2), στο Πεκίνο, στη Σετσουάν και στη Σαάνσι (από 1). Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 24 ασυμπτωματικών φορέων.

Στην Ευρώπη στην Γερμανία ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου το ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν άλλα 741 κρούσματα, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από τα τέλη του Ιουνίου.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 290 κρούσματα μόλυνσης χθες. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης έφθασε έτσι τους 17.286 συνολικά.Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 383.

Στην εμπόλεμη Λιβύη σε 24ώρες καταγράφηκαν 161 νέα κρούσματα . Συνολικά 96 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 4.200 κρούσματα μόλυνσης στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο, χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ--ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters, AFP, Xinhua

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v