Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ειρηνευτικές συμφωνίες Αράβων με το Ισραήλ βλέπουν οι ΗΠΑ

Μετά τα ΗΑΕ, «πιθανόν» και άλλες αραβικές χώρες να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών. Χαιρετίζει τη συμφωνία η Γαλλία, αντιδρά το Ιράν.

Νέες ειρηνευτικές συμφωνίες Αράβων με το Ισραήλ βλέπουν οι ΗΠΑ

Ενάμιση χρόνο κράτησαν οι συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί, την περασμένη εβδομάδα, μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την κανονικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, αποκάλυψε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ. Οι τελικές λεπτομέρειες επιλύθηκαν την Τετάρτη.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Αμπού Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Η συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε πρώτα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε: η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει «αναβληθεί» αλλά το Ισραήλ «δεν έχει αποποιηθεί» αυτή την πιθανότητα, διευκρίνισε.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών εντάθηκαν πριν από περίπου έξι εβδομάδες, καθώς τα ΗΑΕ είδαν μια ευκαιρία να εμποδίσουν το Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, προσφέροντας στη χώρα μια πιο σημαντική νίκη, πρόσθεσε ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο διάστημα συμφώνησε το Ισραήλ να αναστείλει την προσάρτηση, ο Κούσνερ απάντησε μόνο ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Κούσνερ εκτίμησε ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να προχωρήσουν και άλλες αραβικές χώρες σε συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών. Έδωσε την απάντηση αυτή όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν υπάρχει πιθανότητα να οριστικοποιηθεί κάποια άλλη, παρόμοια συμφωνία, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε «προδοσία» τη συμφωνία, είπε ότι ήταν «σχετικά αναμενόμενες».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, άφησε και αυτός να εννοηθεί ότι και άλλες αραβικές χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΑΕ. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ή κάποιος άλλος αξιωματούχος των ΗΑΕ, θα προσκληθούν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Ο Ο’Μπράιεν είπε ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ αξίζει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, όμως δεν θα εκπλησσόμουν αν ο πρόεδρος τελικά προταθεί για το βραβείο Νόμπελ», είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλός του.

Γκουτέρες: «Ευκαιρία» να αρχίσουν «ουσιώδεις διαπραγματεύσεις» Ισραηλινών-Παλαιστινίων 

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα να υπάρξει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μετά την αναγγελία της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Καλωσορίζοντας» την εξέλιξη, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο Γκουτέρες εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως «ευκαιρία οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες να ξαναρχίσουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στη λύση των δύο κρατών όπως προβλέπουν αποφάσεις του ΟΗΕ για το ζήτημα».

Ο Γκουτέρες θύμισε εξάλλου ότι εξαρχής τασσόταν υπέρ της αναστολής των ισραηλινών σχεδίων για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μέτρου που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, αν και ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται παρά για «αναβολή».

«Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, την ώρα που η περιφέρεια είναι αντιμέτωπη με τις πολύ σοβαρές απειλές της πανδημίας του κορονοϊού και της ριζοσπαστικοποίησης», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Χαιρετίζει τη συμφωνία η Γαλλία

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την «απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό» από το εβραϊκό κράτος να «αναστείλει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών».

«Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ιράν: Η συμφωνία "εξυπηρετεί τα σιωνιστικά εγκλήματα"

Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν θα διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο ειδικός σύμβουλος για τις διεθνείς υποθέσεις του προέδρου του κοινοβουλίου του Ιράν.

«Η νέα προσέγγιση των ΗΑΕ για την κανονικοποίηση των σχέσεών του με το δόλιο, εγκληματικό Ισραήλ, δεν διατηρεί την ειρήνη και την ασφάλεια αλλά εξυπηρετεί τα συνεχιζόμενα σιωνιστικά εγκλήματα», έγραψε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που είναι και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συμπεριφορά του Άμπου Ντάμπι, να στρέφει την πλάτη στον παλαιστινιακό σκοπό. Με αυτό το στρατηγικό λάθος, τα ΗΑΕ θα τα καταπιεί η σιωνιστική φωτιά», πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια από Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει ολόθερμα τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων.

Η συμφωνία αυτή, μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδος, η οποία επετεύχθη με την κομβική και εποικοδομητική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποτελεί νίκη για τη διπλωματία και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Εκφράζει επίσης την ευχή «το μεγάλο αυτό βήμα να αποτελέσει παράλληλα θεμέλιο λίθο για την εδραίωση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών στη Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη για την ιστορική αυτή συμφωνία, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v