Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Milliyet: Εντολή Ερντογάν να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ζήτησε «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξουν απόπειρες επίθεσης από την αντίθετη πλευρά προς τα πολεμικά πλοία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του Oruc Reis».

Milliyet: Εντολή Ερντογάν να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας συζητήθηκαν στο συμβούλιο που έλαβε χώρα υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την τουρκική Milliyet τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει κάποια απόπειρα επίθεσης στο πλοίο Oruc Reis.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δόθηκε εντολή «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξουν απόπειρες επίθεσης από την αντίθετη πλευρά προς τα πολεμικά πλοία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του πλοίου Oruc Reis».

Παράλληλα, δόθηκε επίσης η εντολή στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis να μην ανοίξουν πρώτα πυρ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μόνο σε περίπτωση οποιωνδήποτε ενεργειών της αντίθετης πλευράς.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis αναμένεται να κινηθεί μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελόριζο, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak πριν λίγες ημέρες.

Πληροφορίες για νέα παράταση της τουρκικής NAVTEX

Για παράταση της τουρκικής NAVTEX, κάνει επίσης λόγο το ίδιο δημοσίευμα της Yeni Safak.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται η τουρκική NAVTEX θα παραταθεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία παρατάθηκαν οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX» που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ελληνική οδηγία ανέφερε ότι η τουρκική NAVTEX είναι άκυρη, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yeni Safak είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες στην πορεία του Oruc Reis σημειώνοντας ότι θα φτάσει μέχρι τη Ρόδο και το Καστελλόριζο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του για ακόμη 10 ημέρες.

ΠΗΓΗ: SPUTNIKNEWS

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v