Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεραπεία με ρεμβδεσιβίρη λαμβάνει ο Τραμπ

Δεν χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο ο Αμερικανός Πρόεδρος, σημειώνει ο γιατρός του Λευκού Οίκου. Προσθέτει ότι τα πάει πολύ καλά, είναι απύρετος εδώ και 24 ώρες. Ολοκλήρωσε την πρώτη δόση της πειραματικής αντιικής θεραπείας.

Θεραπεία με ρεμβδεσιβίρη λαμβάνει ο Τραμπ

Στο νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή και νοσηλεύεται ο Αμερικανός Πρόεδρος αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το CNBC, ο γιατρός του, Σον Κόνλεϊ, δήλωσε ότι τα πάει πολύ καλά, καθώς και ότι ξεκίνησε θεραπεία με ρεμβδεσιβίρη, ενώ δεν χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο. Πρόσθεσε ότι είναι απύρετος εδώ και 24 ώρες, ενώ δεν ήταν σε θέση να πει πόσες ημέρες πρέπει να νοσηλευτεί.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση ρεμδεσιβίρης, μίας πειραματικής αντιικής θεραπείας, καθώς και ότι ξεκουράζεται.

Εν τω μεταξύ, η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μελάνια Τραμπ, «τα πηγαίνει καλά» παρά τη διάγνωση του κορωνοϊού, δήλωσε η εκπρόσωπός της Στέφανι Γκρίσαμ το Σάββατο.

«Η κυρία Τραμπ τα πάει καλά. Τα συμπτώματά της δεν έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζει να ξεκουράζεται. Παραμένει σε επαφή με τον σύζυγό της. Σκέφτεται όλους όσοι είναι άρρωστοι και τους εύχεται γρήγορη ανάρρωση», δήλωσε η Γκρίσαμ.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε μέσω Twitter αργά χθες (τοπική ώρα) μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ότι πιστεύει πως τα πάει καλά.

«Πάω καλά, νομίζω! Σας ευχαριστώ όλους. ΑΓΑΠΗ!!!», ανέφερε ο πρόεδρος στην ανάρτησή του.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την τρομακτική υποστήριξη, πάω στο νοσοκομείο. Νομίζω ότι τα πάω καλά, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να πάω εκεί. Και η πρώτη κυρία είναι καλά. Σας ευχαριστώ πολύ, εκτιμώ το ενδιαφέρον σας και δεν πρόκειται να το ξεχάσω» σημείωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος, που βάδισε ως το ελικόπτερο φορώντας μάσκα, δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν. 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι ο μεγιστάνας δεν έχει μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, καθώς εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Προληπτικά» και «κατόπιν σύστασης του γιατρού του και ειδικών», ο Ρεπουμπλικάνος «θα εργάζεται» από ειδικό τμήμα του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ (Βηθέσδα, Μέριλαντ) κατά τις «προσεχείς ημέρες», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι.

«Ο πρόεδρος Τραμπ διατηρεί υψηλό ηθικό, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώμα, και εργάστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπός του.

Θετικοί στον ιό δυο γερουσιαστές   

Ενώ απομένει ένας μήνας ως τις προεδρικές εκλογές, η εκστρατεία του Τραμπ ανεστάλη απότομα σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση και στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία.

Αρκετά προβεβλημένα στελέχη του GOP, ανάμεσά τους η πρόεδρός του Ρόνα Μακντάνιελ και ο γερουσιαστής Μάικ Λι, που είχε πάει πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί.

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, και ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, ο οποίος είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο κατά την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ποιο πρόσωπο επέλεξε για να καταλάβει την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο που άφησε κενή ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. «Ευτυχώς δεν έχω συμπτώματα και νιώθω καλά», ανέφερε ο Τίλις, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βόρεια Καρολίνα στην αμερικανική Γερουσία.

Αρνητικά στον νέο κορωνοϊό βγήκαν τα τεστ της κόρης του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκας Τραμπ, και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ, έγινε γνωστό από μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter η βοηθός του Λευκού Οίκου Καρολίνα Χάρλεϊ.

Αρνητικές ήταν και οι εξετάσεις του γιου των Ντόναλντ και Μελάνιας Τραμπ, Μπάρον, ηλικίας 14 ετών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αρνητικά ήταν τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν καθώς και η υποψήφια για την αντιπροεδρία Καμάλα Χάρις και ο σύζυγός της.

Στον αέρα η προεκλογική εκστρατεία

32 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία του επιχειρηματία του τομέα των ακινήτων που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και διεκδικεί την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου διακόπηκε απότομα μετά την ανακοίνωσή του πως μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19. Είναι ασαφές εάν θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες το επόμενο ντιμπέιτ του με τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών που συνεχίζει την εκστρατεία του.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ είναι στον αέρα, καθώς θετικός στο νέο κορωνοϊό διαγνώστηκε και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπιλ Στέπιεν.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορείται από τους αντιπάλους του και άλλους πως τη χειρίστηκε με λάθος τρόπο. 

Τι εναλλακτικές προβλέπει το Σύνταγμα

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία, εντούτοις αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό εάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ιατρικό αναλυτή του CNN Τζόναθαν Ράινερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρέπει επίσης να μπει σε απομόνωση, διότι ενδέχεται τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πενς να νοσήσουν, περίπτωση κατά την οποία η Πελόζι ενδεχομένως θα χρειαστεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής, η οποία ορίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής και pro tempore ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς (ασθενής 0 του προεδρικού πυρήνα μόλυνσης) είναι φορείς του κορωνοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου και ο βοηθός του, σύμφωνα με το CBS, ελέγχθηκαν ήδη και βγήκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται κατά κανόνα 5 έως 6 ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να εμφανισθούν και έπειτα από 14 ημέρες. Απ' ό,τι φαίνεται, η Χόουπ Χικς εμφάνισε τα συμπτώματα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη η συμμετοχή του Τραμπ στην πρόσφατη τηλεμαχία έχει δημιουργήσει ερωτήματα κατά πόσο δεκάδες αξιωματούχοι και κυρίως ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες-κλειδιά -Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα- ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v