Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία-Σολτς: Γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχει η πανδημία

Η σημαντική αύξηση των μολύνσεων υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμόσουμε έγκαιρα το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των οικονομιων. Στο Ecofin να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το κείμενο του κανονισμού, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.

Γερμανία-Σολτς: Γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχει η πανδημία

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη υπογραμμίζουν την ανάγκη να τεθούν γρήγορα σε ισχύ τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, πριν συνεδριάσει μαζί με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν τον Ιούλιο σε μία ιστορική συμφωνία για ένα τεράστιο, χρηματοδοτούμενο με την έκδοση ομολόγων, σχέδιο στήριξης των οικονομιών της περιοχής που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, αλλά έμειναν ανοικτές οι λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει η ροή των πόρων και πώς θα αποπληρώσει η ΕΕ τα δάνεια.

«Η νέα κανονικότητα στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στην εξέλιξη της πανδημίας», είπε ο Σολτς, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Η σημαντική αύξηση των μολύνσεων υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να εφαρμόσουμε έγκαιρα το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης και να θέσουμε στη σωστή τροχιά το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι τα χρήματα για την ανάκαμψη θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη, πιο καινοτόμα, πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο ψηφιακή και πιο ενωμένη. «Έχουμε κάνει εντυπωσιακή πρόοδο σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε πολύ σύντομο χρόνο. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα», τόνισε.

Όπως είπε ο Σολτς, ο στόχος του για το συμβούλιο Ecofin είναι να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για το κείμενο του κανονισμού. Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα για την ανάκαμψη θα είναι διαθέσιμα το 2021. «Έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκαμψη τα κράτη-μέλη να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους ενώ η κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v