Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: «Αντιφατικές» οι επικρίσεις των ΗΠΑ για το Oruc Reis

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι αυτές που αυξάνουν τις εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, λέει η Τουρκία, η οποία μιλά για "αντίφαση" και "ασυνέπεια" στις ανακοινώσεις από ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ που επικρίνουν τις κινήσεις της Άγκυρας.

Τουρκία: «Αντιφατικές» οι επικρίσεις των ΗΠΑ για το Oruc Reis

Επιμένει η Τουρκία πως το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες «εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «σοβαρή αντίφαση» στις δηλώσεις τις για τις σεισμικές δραστηριότητες του πλοίου και την ΕΕ για «ασυνέπεια» στις ανακοινώσεις από τα κράτη μέλη της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «oι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κηρύξει πως ο Χάρτης της Σεβίλλης, που αντιπροσωπεύει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων, δεν έχει καμία νομική σημασία. Έτσι αποτελεί σοβαρή αντίφαση οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις δραστηριότητες σεισμικών ερευνών του Oruc Reis καθώς αυτές πραγματοποιούνται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης στις ανακοινώσεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ.

Το μέρος που αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά μάλλον η ΕΚΔ (σ.σ. Ελληνοκυπριακή Διοίκηση) και η Ελλάδα. Μάλιστα, οι κινήσεις κλιμάκωσης της Ελλάδας από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v