Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Αρνούνται να διαπραγματευθούν σοβαρά και αν δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Δεν είπε ότι αποχωρεί, πρόκειται για ρητορική, απαντούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και έτσι, αν οι Ευρωπαίοι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Εφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ), μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ενα ταραχώδες φινάλε «χωρίς συμφωνία» στην πενταετή κρίση Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου θα φέρει χάος στις ευαίσθητες αλυσίδες εφοδιασμού, που εκτείνονται σε ολόκληρη τη Βρετανία, την ΕΕ και πέρα από αυτήν -την ώρα ακριβώς που επιδεινώνεται η οικονομική κρίση λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Ευρωπαίοι ηγέτες: Ο Τζόνσον δεν είπε ότι αποχωρεί

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται ακόμη για τη συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος και Ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι καιρός η χώρα του να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αρα το όλο πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Αρα θα τις συνεχίσουν», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης «κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο» και πρόσθεσε: «Οσο για την αναβίωση του θέματος "συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά"... απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις

Το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο δόθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, με θέμα το Brexit: δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, η βρετανική πλευρά καλείται να κάνει υποχωρήσεις ή να κατευθυνθεί προς μία μη συντεταγμένη έξοδο στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λονδίνου, ο Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε έκπληκτος και απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή προσέγγιση, που δεν συνίσταται πλέον στην προτροπή για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. «Εκπληκτος από τη θέση ότι για να υπάρξει συμφωνία, όλες οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος θεωρεί το Brexit επανάσταση που θα επαναφέρει την αίγλη του βρετανικού έθνους κράτους, κάνοντας λόγο για «ασυνήθη προσέγγιση» της διαπραγμάτευσης.

Καθώς αγωνίζεται με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα του, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκασθεί τελικά να δώσει την τελική απάντηση για το αν αποδέχεται μία «στενή» εμπορική συμφωνία ή θα κινηθεί προς την έξοδο άνευ συμφωνίας, επιρρίπτοντας για την εξέλιξη αυτή την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά την προσπάθεια του Τζόνσον να υποσκάψει τη συμφωνία αποχώρησης του 2020, υπάρχουν φόβοι ότι το Λονδίνο κάνει χρήση της Madman Theory (Θεωρία του Τρελού), σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, σε μία αναφορά στη μέθοδο που χρησιμοποίησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η κυβέρνηση Νίξον, υπονοώντας προς τις ηγεσίες του σοβιετικού μπλοκ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απρόβλεπτη και παράλογη συμπεριφορά.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά την έξοδο μετά συμφωνίας, αλλά επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια και σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το διμερές εμπόριο ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιέλθει σε αβεβαιότητα, ενώ τα σύνορα θα μπλοκαριστούν, μετατρέποντας την κομητεία του Κεντ σε αχανές πάρκινγκ φορτηγών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας έκαναν την Πέμπτη σαφές ότι από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα παραβιασθούν και προειδοποίησαν ότι μία συμφωνία είναι επιθυμητή, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά. «Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας, είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μίας μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι Γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο. «Εάν δεν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα», προειδοποίησε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία, που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v