Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως πήρε η ΕΕ για δασμούς σε made in USA προϊόντα

Την έγκρισή του έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ. δολαρίων. Διαπραγμάτευση με το μπλοκ ζητάει η αμερικανική πλευρά. Εμπορική κόντρα για Airbus και Boeing.

Πράσινο φως πήρε η ΕΕ για δασμούς σε made in USA προϊόντα

Τη λύπη τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τη Δευτέρα, για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις στην Boeing, προσθέτοντας ότι προτιμά μία διαπραγμάτευση με το μπλοκ, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του στην ανταγωνίστρια κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ομιλία της αμερικανικής αντιπροσωπείας έγινε σε συνάντηση του Φορέα Διακανονισμού Διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (DSB), ο οποίος έδωσε την επίσημη έγκρισή του τη Δευτέρα για να επιβάλει η ΕΕ δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 4 δισ. δολαρίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την επίλυση της διαφοράς τους μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, σχετικά με τις μαζικές επιδοτήσεις που έδωσε στην Airbus. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα υπέβαλαν προτάσεις για μια λογική διευθέτηση που θα παρείχε ίσους όρους ανταγωνισμού», ανέφερε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Η αρχική απόφαση του ΠΟΕ στις 13 Οκτωβρίου είχε εμβαθύνει στην εμπορική διαμάχη που έχει ήδη ωθήσει την Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από ΕΕ, λόγω των κρατικών ενισχύσεων της Airbus.

Λίγοι αναλυτές ωστόσο αναμένουν ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v