Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν, με ανοιχτά σχολεία

Σε καραντίνα μπαίνει η Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε άνοδο άνω του 60% σε μια εβδομάδα. Εκθετική αύξηση λοιμώξεων.

Lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν, με ανοιχτά σχολεία

Η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος.

Το νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό κορυφώθηκαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
  • Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.
  • Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
  • Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
  • Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.
  • Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό. Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. "Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική" που θα σήμαινε τη "διαλογή μεταξύ των ασθενών", με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

«Ο ιός κυκλοφορεί σε μια ταχύτητα που ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν περίμεναν», είπε ο Μακρόν. «Αποφάσισα ότι θα πρέπει να ξαναμπούμε από την Παρασκευή στην καραντίνα που είχε σταματήσει τον ιό. (Το μέτρο) αφορά όλη την επικράτεια», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος απόψε.

«Το λοκντάουν θα προσαρμοστεί σε τρία βασικά σημεία: τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, η εργασία θα μπορεί να συνεχιστεί, θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας», διευκρίνισε ο ίδιος. «Ορισμένοι συνηγορούν υπέρ του να μην γίνει τίποτα και να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορεί, αυτό που ονομάζουμε να αναζητήσουμε τη συλλογική ανοσία (…). Το επιστημονικό συμβούλιο αξιολόγησε τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, είναι αδυσώπητες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημάνει τη διαλογή των ασθενών στα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Και αν και το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς να ισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, «όπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαδραματιστούν ανθρώπινες τραγωδίες, τις οποίες ζήσαμε την άνοιξη, όταν άνθρωποι μονάχοι, στο τέλος της ζωής τους, παρέμειναν τελείως απομονωμένοι, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας (…) θα επιτρέπονται αυτή τη φορά, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων».

Ενισχύσεις

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους».

«Ένα ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε, καλώντας τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι και αλληλέγγυοι», παρά την «κόπωση» που νιώθουν.

«Όπως όλοι οι γείτονές μας, έχουμε κυριευτεί από την αιφνίδια επιτάχυνση της επιδημίας από έναν ιό που μοιάζει να αυξάνει τη δύναμή του δεδομένου ότι ο χειμώνα πλησιάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν…. Όλοι μας στην Ευρώπη αιφνιδιαστήκαμε από την εξέλιξη του ιού», υπογράμμισε ο Μακρόν.

«Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία έλαβαν νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με εμάς. Εντούτοις, όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έχουμε κατακλυστεί από ένα δεύτερο κύμα που το γνωρίζουμε ότι θα είναι, αναμφίβολα, σκληρότερο και φονικότερο από το πρώτο», τόνισε.

Τα δεδομένα

Η Γαλλία πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει την διασπορά της COVID-19, δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό RTL ο καθηγητής Φιλίπ Ζουβέν, ο οποίος είναι εξέχον μέλος του νοσοκομείου του Παρισιού Georges-Pompidou.

Η Γαλλία έχει επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, για δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Η Γαλλία κατέγραψε την Τετάρτη 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, συνολικά 523 νέοι θάνατοι από COVID-19 καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο και 33.417 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Στην Γαλλία οι νεκροί από την COVID-19 υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 35.541 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορωνοϊού σε 1.198.695.

Σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται απόψε και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Συγκριτικά με την περασμένη Τρίτη, όταν η Γαλλία ανακοίνωσε 20.468 νέα κρούσματα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση μεγαλύτερη του 60%.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19, μετά τους 1.307 τη Δευτέρα και 148 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συγκριτικά με 186 χθες.

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας θα μπορούσε να φθάσει σε δύο εβδομάδες στο ίδιο επίπεδο με αυτό κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε μοντέλα του Ινστιτούτου Pasteur. "Βλέπουμε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου με αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v