Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντε Γκίντος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί συρρίκνωση της οικονομίας το Q4

H Ευρωζώνη δεν θα «τρέξει» με ανάπτυξη 3% όπως και αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πότε βλέπει θετικό πληθωρισμό και πού εκτιμά ότι θα φτάσει.

Ντε Γκίντος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί συρρίκνωση της οικονομίας το Q4

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο ήταν μία θετική έκπληξη, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Πρόσθεσε όμως ότι το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν θα φτάσει το αναμενόμενο 3%. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία του μπλοκ δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, πριν το 2022.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θα αρχίσει να βλέπει θετικό ρυθμό μέσα στο 2021, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί στο περίπου 1%.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%. Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,3% έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας. Οπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο, αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v