Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό comeback για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

Θετική έκπληξη το ριμπάουντ κατά 12,7%, φόβοι για το τέταρτο τρίμηνο που ξανάρχονται τα lockdown. Κατά 8,2% ανέκαμψε η γερμανική οικονομία. Ρεκόρ και για τη Γαλλία, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 18,2%. Αλμα 16,1% για την Ιταλία.

Ιστορικό comeback για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

Κατά 12,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%. Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,3% έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας. Οπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο αρνητικά.

Ρεκόρ ανάκαμψης 8,2% για τη γερμανική οικονομία

Κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε από τη χειρότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με το Reuters, το άλμα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970. Ηταν επίσης πιο ισχυρό από την άνοδο κατά 7,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,1%.

Ανέκαμψε η γαλλική οικονομία

Στα πάνω της και η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 13,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για όλο το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως. Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες το τρέχον τέταρτο τρίμηνο.

Αλμα 16,1% για το ιταλικό ΑΕΠ

Κατά 16,1% αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οπως τονίζει το Reuters, η κίνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από την αναμενόμενη και έρχεται μετά τη συρρίκνωση κατά 13,0% του δεύτερου τριμήνου και κατά 5,5% του πρώτου.

Σε ετήσια βάση, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα κατά 4,7%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 11,2% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 8,7% σε ετήσια.

Στο -0,3% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως και ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο ρυθμός είναι ίδιος με αυτόν του Σεπτεμβρίου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές Ενέργειας έκαναν βουτιά 8,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αντισταθμίζοντας την άνοδο κατά 4,3% των μη επεξεργασμένων τιμών τροφίμων.

Στο 8,3% «τσίμπησε» η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Στο 8,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,5%, υψηλότερο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε μηνιαία βάση και κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μηνυματα για επιστροφή στην ύφεση το 4ο τρίμηνο 

Η Deutsche Bank μείωσε τη πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Γερμανίας το 4ο τρίμηνο από + 2,5% σε -0,5% μετά από το άλμα του 3ου τριμήνου κατά 8,2% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, λόγω του νέου lockdown τον Νοέμβριο.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μειώνεται καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού οι οποίοι κινδυνεύουν να οδηγήσουν την περιοχή σε νέα οικονομική υποχώρηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές lockdown, επισκιάζοντας στοιχεία την Παρασκευή που έδειξαν αύξηση ρεκόρ στην παραγωγή του τρίτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v