Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμβόλιο της Pfizer κατά κορωνοϊού είναι 90% αποτελεσματικό

Αισιοδοξία από την έρευνα στα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει με την BioNTech. Την τρίτη εβδομάδα του Νοέμβρη αναμένεται η αίτηση για άδεια έκτακτης χρήσης. Ράλι στις αγορές προκάλεσε η είδηση.

Το εμβόλιο της Pfizer κατά κορωνοϊού είναι 90% αποτελεσματικό

Tα πρώτα στοιχεία από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού δείχνουν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, ποσοστό που είναι πολύ καλύτερο από την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, αν η τάση αυτή συνεχιστεί.

Οπως μεταδίδει το CNN, η αποκαλούμενη ενδιάμεση ανάλυση εξέτασε τις πρώτες 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 ανάμεσα σε περισσότερους από 43.000 εθελοντές, που έλαβαν είτε δύο δόσεις του εμβολίου είτε εικονικό φάρμακο. Διαπίστωσε ότι λιγότερο από 10% των μολύνσεων ήταν σε συμμετέχοντες που είχαν λάβει το εμβόλιο. Περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων ήταν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η Pfizer ενημέρωσε ότι το εμβόλιο παρείχε προστασία επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση και 28 μέρες μετά την αρχική δόση του εμβολίου. Ο τελικός στόχος αυτής της δοκιμής είναι να φτάσει σε 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή του ο φαρμακευτικός γίγαντας δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αμέσως μετά την παρακολούθηση των εθελοντών για δύο μήνες αφότου έχουν πάρει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η FDA έχει δηλώσει ότι περιμένει τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα από οποιοδήποτε εμβόλιο κορωνοϊού.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, οι Pfizer και BioNTech αναμένουν να παράγουν έως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις το 2021.

Η ανακοίνωση της είδησης προκάλεσε έκρηξη στις διεθνείς αγορές, με τα futures του Dow Jones να εκτινάσσονται κατά 1.400 μονάδες. Βίαια ανοδικά κινήθηκαν και οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, με τη Φρανκφούρτη να κερδίζει 6%, το Λονδίνο 5,6%, το Παρίσι 7%, τη Μαδρίτη 9% και το Μιλάνο 6,2%.

Το τέλος της μάχης κατά κορωνοϊού είναι ακόμη μήνες μακριά, παρά τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στις δοκιμές τελικού σταδίου του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και αν ένα εμβόλιο εγκριθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, «θα περάσουν πολλοί μήνες πριν υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός» στις ΗΠΑ. Τα μέτρα, όπως η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να παραμείνουν, σημείωσε.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε από την πλευρά της την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Φάουτσι: Εκλπηκτική η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, χαρακτήρισε «εκπληκτικό» το ποσοστό αποτελεσματικότητας του υπό εξέλιξη εμβολίου των Pfizer.

Όπως μεταδίδει το Bloombrerg, ο κ. Φάουτσι υποστήριξε ότι το εμβόλιο της Pfizer θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι και το εμβόλιο της Moderna μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτό της Pfizer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v