Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γαλλία ζητά πληρωμές ψηφιακού φόρου από Facebook και Amazon

Η συλλογή του φόρου απειλεί να αναζωπυρώσει τις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις, ενώ τώρα το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει δασμούς 25% σε γαλλικές τσάντες και μακιγιάζ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Η Γαλλία ζητά πληρωμές ψηφιακού φόρου από Facebook και Amazon

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές έχουν αρχίσει να απαιτούν εκατομμύρια ευρώ από αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους, εφαρμόζοντας τον νέο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, που έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, εταιρικά στελέχη και συμβούλους που επικαλούνται οι Financial Times, οι Facebook και Amazon είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν λάβει ειδοποίηση από τις γαλλικές αρχές τις τελευταίες μέρες, με την οποία τους ζητείται η πληρωμή του φόρου για το 2020.

Η συλλογή του φόρου, που η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει παράδειγμα αθέμιτης εμπορικής πρακτικής καθώς επηρεάζει περισσότερο τις αμερικανικές εταιρείες, απειλεί να αναζωπυρώσει τις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις και να πυροδοτήσει νέους δασμούς στην Ευρώπη, λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Joe Biden.

Όπως αναφέρουν οι FT, το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να επιβάλει δασμούς 25% σε γαλλικές τσάντες και μακιγιάζ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, έχοντας πρώτα απειλήσει να «πλήξει» τις σαμπάνιες και τα τυριά, με δασμούς εισαγωγής 100%.

Σημειώνεται πως αρκετές κυβερνήσεις είτε έχουν ήδη εισαγάγει ή σχεδιάζουν να εισαγάγουν δικό τους φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως οι τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν υπερβολικά χαμηλούς φόρους για τα κέρδη που βγάζουν σε πολλές χώρες, εν μέρει επειδή τα καταγράφουν σε δικαιοδοσίες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως η Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v