Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OHE: Ο αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει κοστίσει σχεδόν $17 δισ. στη Γάζα

Το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, όταν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

OHE: Ο αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει κοστίσει σχεδόν $17 δισ. στη Γάζα

Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει κοστίσει σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του παλαιστινιακού θύλακα, του οποίου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% και η ανεργία αυξήθηκε κατά 49% μεταξύ 2007 και 2018, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία στήριξε τους υπολογισμούς της στην αξία του δολαρίου το 2015, υπογράμμισε επίσης ότι η Γάζα είχε σημειώσει ανάπτυξη μικρότερη του 5% την ίδια περίοδο.

«Κατά την περίοδο 2007-2018, σύμφωνα με οικονομετρική ανάλυση δεδομένων από έρευνες σε νοικοκυριά, το σωρευτικό οικονομικό κόστος της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα που μπορεί να αποδοθεί στον παρατεταμένο αποκλεισμό, στους αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομία και την κυκλοφορία και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτιμάται σε 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια (σε σταθερή τιμή δολαρίου του 2015), δηλαδή εξαπλάσια της αξίας του ΑΕΠ της Γάζας, ή το 107% του παλαιστινιακού ΑΕΠ, το 2018 ", υπογραμμίζει την έκθεση της UNCTAD που αναμένεται να υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, όταν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γάζα έχει βιώσει μια από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις στον κόσμο», επισημαίνει η UNCTAD, η οποία εκτιμά ότι «επείγει να τερματιστεί ο αποκλεισμός «έτσι ώστε οι κάτοικοί της να μπορούν να εμπορεύονται ελεύθερα με τα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον κόσμο».

Χωρίς αυτό το άνοιγμα, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τη συγκρότηση μιας πιο επίσημης οικονομίας, «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τύχη της Γάζας θα είναι διαφορετική από την αποανάπτυξη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ Ράιτ, διευθυντής του τμήματος της UNCTAD για την παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

«Πραγματικά σοκάρει τον 21ο αιώνα δύο εκατομμύρια άνθρωποι να αφήνονται σε τέτοιες συνθήκες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σύμφωνα με την ανάλυση σεναρίων, εάν οι τάσεις πριν από το 2007 είχαν συνεχιστεί, το ποσοστό της φτώχειας στη Γάζα θα μπορούσε να ήταν 15% το 2017 αντί 56%», σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γάζα σήμερα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο γύρω στο 52%.

Η επένδυση «έχει σχεδόν εξαφανιστεί» και δεν αντιπροσώπευε παρά το 2,7% του ΑΕΠ το 2018.

Ο Κοζούλ-Ράιτ, ωστόσο, θέλησε να δει «λόγους για αισιοδοξία» στην προσεχή άφιξη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αφότου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τέσσερα χρόνια πρόσφερε πρωτοφανή υποστήριξη στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v