Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία-Ισπανία: Συνωστισμός για τα ψώνια των Χριστουγέννων

«Αν δεν έχεις χρήματα, δεν τα βγάζεις πέρα», καταγγέλλουν διαδηλωτές στην Υγεία. Γέμισαν οι δρόμοι στα κέντρα των πόλεων για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Ανησυχίες για νέο κύμα μολύνσεων.

Ιταλία-Ισπανία: Συνωστισμός για τα ψώνια των Χριστουγέννων

Χορεύοντας και χτυπώντας τύμπανα στον δρόμο, γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη για τις περικοπές στον τομέα της Υγείας που, όπως λένε, τους έχουν αφήσει να παλεύουν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19.

Τραγουδώντας «λιγότερες σημαίες, περισσότερες νοσοκόμες», περίπου 4.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. «Κάνουν διαχωρισμό. Στις ιδιωτικές εταιρείες, η υγεία είναι επιχείρηση. Στο δημόσιο, έρχονται όλοι. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν τα βγάζεις πέρα», υποστήριξε μια βοηθός νοσοκόμας, η Λούσια Τέλβες, 65 ετών.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αρνείται ότι κάνει περικοπές στις υπηρεσίες υγείας.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν Ισπανούς να συνωστίζονται στα κέντρα των πόλεων για να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί φόβους για ένα νέο κύμα μολύνσεων.

«Στη Μαδρίτη έχουμε επίγνωση της Covid», έγραψε ειρωνικά ο Αντόνιο Ρ. Αχένο, στη λεζάντα μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα πλήθος στην πρωτεύουσα.

Παρόμοιες εικόνες υπήρξαν και στην Ιταλία. 

Το πρωί, βάσει της μερικής «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, στο Μιλάνο και στο Τορίνο μπόρεσαν να ανοίξουν και πάλι σχεδόν όλα τα καταστήματα, εκτός από τα εμπορικά κέντρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφηκε μεγάλη αγοραστική κίνηση στις κύριες εμπορικές οδούς των δυο αυτών ιταλικών πόλεων.

Πολλοί Ιταλοί λοιμωξιολόγοι, τέλος, θέλησαν να τονίσουν και πάλι ότι οι αγορές των δώρων των Χριστουγέννων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν συνωστισμό και να θέσουν σε κίνδυνο τις θετικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προέτρεψε, πάντως,  τους Ισπανούς να αποφύγουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις φέτος τα Χριστούγεννα, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα φτάσουμε σε κρίσιμο στάδιο της πανδημίας, που θα συμπέσει με τον πρώτο μαζικό εμβολιασμό», είπε το Σάββατο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει σε 6, το μέγιστο, τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να συμμετάσχουν σε χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις.

Την Παρασκευή η Ισπανία ανακοίνωσε 10.853 νέα κρούσματα της Covid-19 και 294 θανάτους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.628.208 και οι θάνατοι σε 44.668.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v