Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία κορωνοϊού: Σφίγγει τα λουριά πλέον και η Σουηδία

Μετά την ήπια στάση και την αποφυγή περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση προχωρά σε πιο επιθετική πολιτική. Με το σύστημα Υγείας υπό μεγάλη πίεση και τους θανάτους να αυξάνονται, κάποιοι λένε ότι είναι πολύ αργά...

Πανδημία κορωνοϊού: Σφίγγει τα λουριά πλέον και η Σουηδία

Αφότου ακολούθησε την πιο αμφισβητούμενη στρατηγική όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, η Σουηδία πλέον σφίγγει τα λουριά. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα δεν προχώρησε σε lockdown και αυστηρά μέτρα. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων ωστόσο -ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας- έχει οδηγήσει σε έντονες επικρίσεις για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από την Κυριακή, η κυβέρνηση του Stefan Lofven μπορεί να επιβάλει πρόστιμο και να κλείσει επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν τους περιορισμούς, όπως τα ανώτατα όρια επισκεπτών καθώς και τον περιορισμό των ιδιωτικών συγκεντρώσεων, βάσει ενός νόμου που θα ισχύσει έως τον Σεπτέμβριο.

Γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες πισίνες θα πρέπει να ορίσουν ανώτατο αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών τους. Επιπλέον, οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα οκτώ άτομα, ένας κανόνας που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για δημόσιες εκδηλώσεις. Πρόκειται σαφώς για αλλαγή στάσης, από όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα -κυρίως δηλαδή συστάσεις.

Με το σύστημα υγεινονομικής περίθαλψης υπό μεγάλη πίεση και τους θανάτους να αυξάνονται, ορισμένοι λένε ότι είναι πολύ αργά…

«Όπως πολλά μέρη, η Σουηδία βλέπει το σκληρό πρόσωπο του ιού», δήλωσε ο William Hanage, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ο οποίος έχει παρακολουθήσει στενά τη στρατηγική της χώρας. «Η Σουηδία κινήθηκε πολύ αργά. Υπήρχαν άφθονα στοιχεία από την άνοιξη, στη Σουηδία και αλλού, για το τι θα μπορούσε να αναμένεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, εάν η πολιτική δεν αλλάξει και αυτές είναι οι συνέπειες».

Ενώ ακολουθούσε την ασυνήθιστη στρατηγική της, η Σουηδία αμφισβήτησε τις αποφάσεις άλλων κρατών να προχωρήσουν σε lockdown. Η πορεία προς τους υποχρεωτικούς περιορισμούς άφησε τη σκανδιναβική χώρα με κατά κεφαλήν τριπλάσιους θανάτους από κορωνοϊό από τη γειτονική Δανία. Οι θάνατοι στη Σουηδία έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 9.600.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v