Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλλες εννέα κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η Xiaomi και η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Comac μεταξύ των εταιρειών που μπήκαν στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι επενδυτές θα πρέπει να αποεπενδύσουν από αυτές μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Άλλες εννέα κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Λίγες ημέρες πριν την λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση Τραμπ επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στην Κίνα και τις μεγαλύτερες εταιρείες της, επιβάλλοντας κυρώσεις σε αξιωματούχους και επιχειρήσεις για υποτιθέμενα αδικήματα στη Νότια Σινική Θάλασσα και επιβάλλοντας απαγόρευση επενδύσεων σε εννέα ακόμα εταιρείες.

Οι κινήσεις θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις εντάσεις με την Κίνα λίγες ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, σχολιάζει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα διοικητικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων, αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του στρατού, καθώς και ο πετρελαϊκός κολοσσός CNOOC θα αντιμετωπίσουν νέους περιορισμούς για εξαναγκασμό κρατών που έχουν αντίπαλες διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους, οι νέοι περιορισμοί στην CNOOC δεν θα αφορούν το αργό πετρέλαιο, τα καύσιμα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και δεν θα ισχύουν για τις υφιστάμενες κοινοπραξίες με την CNOOC που δεν δραστηριοποιούνται στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στη λίστα του Πενταγώνου με εταιρείες που φέρεται να έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, προστέθηκαν εννέα εταιρείες, περιλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Comac και της εταιρείας κατασκευής τηλεφώνων Xiaomi. Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι οι Advanced Micro-Fabrication Equipment, Luokung Technology, Beijing Zhongguancun Development Investment Center, GOWIN Semiconductor, Grand China Air, Global Tone Communication Technology και China National Aviation Holding.

Οι εταιρείες αυτές υπόκεινται σε νέα αμερικανική επενδυτική απαγόρευση, που αναγκάζει τους Αμερικάνους επενδυτές να αποεπενδύσουν από τις εταιρείες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» μέχρι τις 11 Νοεμβρίου του 2021.

Η Κίνα, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουάσινγτον ότι «βάζει πολιτικές και ιδεολογικές ταμπέλες σε οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και εκμεταλλεύεται την κρατική της δύναμη για να καταστείλει ξένες εταιρείες, υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v