Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλείψεις-εμβόλια: Χείρα βοηθείας στην ΕΕ θέλει να δώσει η Βρετανία

Ακόμη 10 δύσκολες εβδομάδες ελλείψεων έρχονται, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Υγείας. Τι αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν την Παρασκευή, για τη διαχείριση της κρίσης και τις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρώπη.

Ελλείψεις-εμβόλια: Χείρα βοηθείας στην ΕΕ θέλει να δώσει η Βρετανία

Βοήθεια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει να δώσει η Βρετανία, όσον αφορά τις ελλείψεις εμβολίων Covid-19, εν μέσω σοβαρής διαταραχής στον εφοδιασμό από την AstraZeneca.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η δυνητική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται μετά την αποτυχία της ΕΕ να πείσει τη φαρμακευτική εταιρεία στη συνάντηση της Τετάρτης να αναπληρώσει την παραγωγή.

«Θα θέλαμε να μιλήσουμε με τους φίλους μας στην Ευρώπη για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Michael Gove. «Αλλά το πραγματικά σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι το δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα θα προχωρήσει ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί».

Τα σχόλια ήρθαν καθώς ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι προβλέπονται «τουλάχιστον ακόμη 10 δύσκολες εβδομάδες ελλείψεων».

Η αποτυχία επίλυσης του ζητήματος θα σήμαινε ότι η ΕΕ δέχεται εκατομμύρια λιγότερα εμβόλια από αυτά που προβλέπονταν τους επόμενους μήνες. Η αποτυχία αναμένεται να επιβραδύνει περαιτέρω μία ήδη αργή εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει αφήσει το μπλοκ πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά το μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Για τη διαχείριση της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει πρόταση την Παρασκευή, που θα μπορούσε να κάνει πιο σύνθετες τις εξαγωγές εμβολίων από εγκαταστάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει αύριο τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.

Η Κομισιόν, η οποία συντόνισε την συλλογική διαδικασία παραγγελιών εμβολίων, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προτείνει την επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας. Σήμερα η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρότασή της αφορά την διαφάνεια και την παροχή εξουσιοδότησης.

«Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί αύριο», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει ακόμη και πλήρεις περιορισμούς, μια ιδέα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει μέχρι στιγμής, εν μέσω φόβων ότι η εισαγωγή προστατευτικών μέτρων θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε έναν πλήρες εμπορικό πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνίζεται για ανοσία, πριν οι μεταλλάξεις κάνουν τον κορωνοϊό λιγότερο ευαίσθητο στα εμβόλια.

Ενώ η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι ο μηχανσιμός διαφάνειας δεν θα σημαίνει απαγόρευση εξαγωγών, στη Γερμανία αυξάνονται οι φωνές, μεταξύ των οποίων και οι Σοσιαλδημοκράτες που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, που θέλουν πρόσθετους περιορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v