Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς: Η Φον ντερ Λάιεν τα έκανε σκ@τ@ με τα εμβόλια

Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες και τη Φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς χαοτικό, φέρεται να είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Υπερασπίστηκε την πρόεδρο της Κομισιόν η Μέρκελ. Η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σολτς: Η Φον ντερ Λάιεν τα έκανε σκ@τ@ με τα εμβόλια

Η προμήθεια εμβολίων στην Ε.Ε. εξάπτει τα πνεύματα εδώ και εβδομάδες.

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς εξερράγη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, στο υπουργικό συμβούλιο και επετέθη με δριμύτητα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία πάντως η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε.

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, με τη φράση ήταν «συσσωρευμένος θυμός».

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς προφανώς έχασε την υπομονή του κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης τη Δευτέρα το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα της προμήθειας εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Ο Σολτς λέγεται ότι είπε πάνω σε ένα ξέσπασμα θυμού ότι η παραγγελία του εμβολίου «πήγε πολύ σκ... / (χάλια, πιο κομψά)» και ειδικότερα ότι δεν ανέχεται να επαναληφθεί αυτό με τους εμβολιασμούς στη Γερμανία.

Ο συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν είπε σε πρωινή εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL: «Στην πραγματικότητα θα πρέπει να πούμε ότι ο Όλαφ Σολτς δεν εκρήγνυται συχνά με αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο για συσσωρευμένο θυμό».

Ο Σολτς, ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει: «Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε. «Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι επέτρεψε αρχικά στον πολιτικό του SPD να εκδηλώσει το θυμό του, ωστόσο, μετά την ευθεία επίθεση εναντίον της Φον ντερ Λάιεν, λέγεται ότι παρενέβη και υπερασπίστηκε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», γράφει η εφημερίδα «Bild».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολτικός δεν είναι πάντως ο μόνος που την επικρίνει. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται πυρά από πολλές πλευρές για τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Μυστικές συμβάσεις, κακή επικοινωνία οδήγησαν σε μαζικές επικρίσεις της ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι έκανε πολύ μικρές παραγγελίες εμβολίων και πολύ αργά.

Το καλοκαίρι, οι 27 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να μην διαπραγματευτούν τις συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να χρησιμοποιήσουν την κοινή διαπραγματευτική τους δύναμη. Ωστόσο, η παραγωγή και η παράδοση ξεκίνησαν αργά. Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί στην ΕΕ σημαντικά λιγότερα άτομα από ό, τι στο Ισραήλ ή τη Βρετανία, για παράδειγμα. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παράδοσης της παρασκευάστριας εταιρείας Astrazeneca έφεραν επίσης την ΕΕ σε δυσμενή θέση πρόσφατα.

Η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικρίνεται για τις καθυστερήσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού για την Covid-19, θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα «εμπόδια» και «προβλήματα παραγωγής» ή ακόμη και «ελλείψεις» συστατικών, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι τίποτα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Croix.

Ωστόσο, «ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, και άλλα προβλήματα στην παραγωγή, θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ή σε ορισμένα συστατικά των εμβολίων», τόνισε.

Η Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις προπαραγγελίες των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τριών πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν στην ΕΕ. «Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο τη μαζική παραγωγή και τις προκλήσεις που θέτει (…) Θα έπρεπε να έχουμε προειδοποιήσει, να εξηγήσουμε ότι στην αρχή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή, θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», παρατήρησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το 1ο τρίμηνο του έτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε ωστόσο για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Μόνη της, μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο ενώ η ΕΕ όλη μαζί είναι καράβι. Πριν συνάψουμε ένα συμβόλαιο (…) οι 27 χώρες μέλη είχαν στη διάθεσή τους πέντε ολόκληρες ημέρες για να δηλώσουν αν συμφωνούσαν ή όχι. Αυτό φυσικά καθυστερεί τη διαδικασία», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δύο χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με την ΕΕ. Η Βρετανία «επέλεξε την οδό της κατεπείγουσας έγκρισης, εμείς επιλέξαμε μια άλλη» ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, παρατήρησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v