Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πείτε στο αφεντικό σας ότι έρχεται σύντομα εβδομάδα με 4 ημέρες εργασίας

Μία νέα τάση διαμορφώνεται παγκοσμίως. Εναν αιώνα μετά την εφεύρεση του Σαββατοκύριακου, όλο και περισσότερες εταιρείες προσθέτουν μία ακόμη μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους.

Πείτε στο αφεντικό σας ότι έρχεται σύντομα εβδομάδα με 4 ημέρες εργασίας

Οταν ο κόσμος μπήκε σε lockdown πέρυσι, οι 1.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία τεχνολογίας Awin που έχει έδρα στο Βερολίνο έκαναν αυτό που έκαναν και εκατομμύρια άλλοι: Ανοιξαν τα λάπτοπ και άρχισαν να εργάζονται από την κουζίνα ή την τραπεζαρία τους. Ταυτόχρονα η εταιρεία πάτησε γκάζι, καθώς η επιχείρησή της με τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές ανέβαινε, ασκώντας έντονη πίεση στο προσωπικό.

Ετσι, την περασμένη άνοιξη, η εταιρεία είπε σε όλους να αποσυνδέονται κάθε Παρασκευή μεσημέρι για να χαλαρώνουν, καθώς έρχεται το Σαββατοκύριακο. Το πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο -οι πωλήσεις, η αφοσίωση των εργαζομένων και η ικανοποίηση των πελατών αυξήθηκαν-, που τον Ιανουάριο η Awin αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα, ξεκινώντας εβδομάδα 4 ημερών για όλη την εταιρεία, χωρίς περικοπές μισθών ή παροχών.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι, αφοσιωμένοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Adam Ross. «Βρίσκουν τρόπους για να λειτουργούν πιο έξυπνα και είναι εξίσου παραγωγικοί».

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Awin είναι πρωτοπόρος μίας τάσης που αυξάνεται παγκοσμίως. Η ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας ZipRecruiter αναφέρει ότι το ποσοστό των αναρτήσεων που αναφέρουν τετραήμερη εργασία τριπλασιάστηκε τα τελευταία 3 χρόνια, σε 62 ανά 10.000.

Η επιχείρηση-γίγαντας στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών Unilever ξεκίνησε τον Δεκέμβριο μία ετήσια δοκιμή της ιδέας στο προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει μία πρόταση για επιδότηση των εταιρειών που προσφέρουν τετραήμερη εργασία.

Η Γαλλία πρωτοστάτησε το 2000 με την υιοθέτηση 35 ωρών εργασίας. «Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού», λέει ο Terry Gregory, ερευνητής στο γερμανικό Institute of Labor Economics. «Αυτό δίνει στους εργαζόμενους περισσότερη δύναμη να απαιτούν λιγότερες ώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v