Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιανμάρ: «Καμιά συγχώρεση για σας μέχρι το τέλος του κόσμου»

«Αισθανόμαστε τόσο οργισμένοι από την απάνθρωπη συμπεριφορά τους. Θα πολεμήσουμε τη δικτατορία μέχρι το τέλος. Πρέπει να νικήσουμε», δήλωσε ένας νεαρός Βιρμανός στην κηδεία της 19χρονης Κιάλ Σιν. Σύμβολα αντίστασης οι νεκροί.

Μιανμάρ: «Καμιά συγχώρεση για σας μέχρι το τέλος του κόσμου»

Τραγουδώντας «Δεν θα υπάρξει συγχώρεση για σας μέχρι το τέλος του κόσμου», εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το πλημμυρισμένο με λουλούδια φέρετρο της 19χρονης Βιρμανής που σκοτώθηκε χθες από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Μιανμάρ (Βιρμανία).

Η Κιάλ Σιν έχει γίνει σύμβολο της αιματηρής καταστολής στη χώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από τη φωτογραφία της, λίγη ώρα πριν γίνει στόχος του μοιραίου πυροβολισμού στους δρόμους του Μανταλάι. Φοράει ένα μπλουζάκι που γράφει «Ολα θα πάνε καλά».

Η Έιντζελ, όπως έγινε επίσης γνωστή, είναι η μία από τους 38 διαδηλωτές που σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, κατά την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.

Οι συγκεντρωμένοι τη χαιρέτισαν υψώνοντας τα τρία δάκτυλα του χεριού τους σε ένδειξη ανυποταξίας.

«Αισθανόμαστε τόσο οργισμένοι από την απάνθρωπη συμπεριφορά τους και τόσο λυπημένοι. Θα πολεμήσουμε τη δικτατορία μέχρι το τέλος. Πρέπει να νικήσουμε», δήλωσε ένας νεαρός Βιρμανός στην κηδεία.

Παρά το σλόγκαν στο μπλουζάκι της, η Έιντζελ γνώριζε τους κινδύνους καθώς κατευθυνόταν προς τη διαδήλωση. Είχε ποστάρει προσωπικά της στοιχεία, όπως την ομάδα αίματος, αριθμό τηλεφώνου και δήλωση για δωρεά οργάνων σε περίπτωση θανάτου της.

Στην πόλη Μονίγουα, συγγενείς και φίλοι κήδεψαν τον νεαρό ποιητή T Z Win, που σκοτώθηκε επίσης χθες.

Την προηγουμένη είχε ανεβάσει στο Facebook ποίημα με τον στίχο: «Οσο δυνατότερο το τραγούδι των νέων τόσο καθαρότερος ο κόσμος».

Από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 54 άνθρωποι, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τη Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΟΗΕ: Ο στρατός να σταματήσει να δολοφονεί διαδηλωτές

Να σταματήσει «να δολοφονεί και να φυλακίζει τους διαδηλωτές», εκ των οποίων τουλάχιστον 54 έχουν σκοτωθεί και 1.700 έχουν συλληφθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, αξίωσε σήμερα από τον στρατό της Μιανμάρ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Είναι εντελώς αποτρόπαιο οι δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν πραγματικές σφαίρες κατά ειρηνικών διαδηλωτών σε όλη τη χώρα. Εκφράζω επίσης τον αποτροπιασμό μου για τις τεκμηριωμένες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού των επειγόντων και των ασθενοφόρων, που προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί», σημειώνει η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο στρατός της Μιανμάρ πρέπει να σταματήσει να δολοφονεί και να φυλακίζει τους διαδηλωτές», προσθέτει στη συνέχεια η πρώην πρόεδρος της Χιλής, η οποία έχει και η ίδια φυλακιστεί και υποστεί βασανιστήρια στη χώρα της, ενώ ο πατέρας της Αλμπέρτο Μπατσελέτ πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε υποστεί βασανιστήρια.

Η Ύπατη Αρμοστής σημειώνει ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς και στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί ωστόσο να είναι πολύ πιο υψηλός, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Από τους 54 αυτούς τεκμηριωμένους θανάτους, οι 30 καταγράφηκαν σε πολλές πόλεις μόνον κατά τη χθεσινή ημέρα, Τετάρτη. Την Τρίτη καταγράφηκε ένας θάνατος, 18 την Κυριακή και 5 τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, «σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τουλάχιστον εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τις διαδηλώσεις», υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστής, η οποία προσθέτει ωστόσο ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός τους.

Επίσης περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα και κρατούνται, εκ των οποίων τουλάχιστον 700 μόνο χθες, λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις ή σε πολιτικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται κυρίως κοινοβουλευτικοί, πολιτικοί ακτιβιστές, συγγραφείς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες του συστήματος υγείας, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και μοναχοί.

Και γι' αυτούς η Ύπατη Αρμοστής εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός αυτών που κρατούνται είναι μάλλον πολύ υψηλότερος, με δεδομένο ότι οι διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερα από 500 μέρη, «όπου δεν ήταν πάντα δυνατό να παρακολουθηθεί η εξέλιξη της κατάστασης».

«Ένας μεγάλος αριθμός συλλήψεων και αυθαίρετων κρατήσεων που έχουν γίνει από την 1η Φεβρουαρίου μπορεί να συνιστούν αναγκαστικές εξαφανίσεις», υπογραμμίζει τέλος στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων αυτών που εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα.

Μπόρις Τζόνσον:  Ζητεί τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα τον "αποτροπιασμό" του για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ, καλώντας τη χούντα να θέσει τέλος στη "στρατιωτική καταστολή".

"Με τρομάζει η κλιμάκωση της βίας στη Μιανμάρ και ο θάνατος φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών", αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter.

"Είμαστε στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής, την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλων, και την αποκατάσταση της δημοκρατίας", πρόσθεσε.

Η χούντα φαίνεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να σβήσει τον άνεμο της εξέγερσης που φυσά στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου κατά της πολιτικής κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v