Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και Ευρώπη θάβουν το τσεκούρι του εμπορικού πολέμου

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησαν να ανασταλεί η επιβολή δασμών $11,5 δισ. Καλωσόρισε την απόφαση η Airbus.

ΗΠΑ και Ευρώπη θάβουν το τσεκούρι του εμπορικού πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Παρασκευή να αναστείλουν την επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησαν στην κίνηση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαστε και οι δύο προσηλωμένοι στην επίλυση της διαμάχης μας για τα αεροσκάφη, στη βάση της δουλειάς που έχουν κάνει οι εμπορικοί μας εκπρόσωποι» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για εξαιρετικά νέα για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ένα πολύ θετικό σήμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Η διαμάχη για την κρατική στήριξη των Airbus και Boeing οδήγησε στην επιβολή δασμών σε εμπορικές συναλλαγικές αξίας 11,5 δισ. δολαρίων. 

Η Ε.Ε. επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο, έναν χρόνο αφότου η κυβέρνηση Τραμπ αγνόησε τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά αγαθά. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Airbus ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση. Η εταιρεία «στηρίζει όλες τις αναγκαίες δράσεις για τη δημιουργία ισότιμων όρων και συνεχίζει να στηρίζει έναν διακανονισμό αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης μέσω διαπραγματεύσεων ώστε να αποφευχθούν δασμοί που θα ζημιώσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» ανέφερε σε ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v