Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά το sell off

Ανατροπή των κινήσεων του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής βλέπουν οι αναλυτές. Η Τουρκία θα τηρήσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά το sell off

Πτώση 15% έφτασε να καταγράφει η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας κοντά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα Δευτέρα, μετά την απόφαση-έκπληξη του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας που ο ίδιος είχε διορίσει πριν από λίγους μήνες, κίνηση που προκάλεσε ανησυχία  για το ενδεχόμενο αντιστροφής των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο διορισμός του Sahap Kavcioglou, πρώην τραπεζίτη και μέλους του κυβερνώντος κόμματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αποτελεί την τρίτη ξαφνική αλλαγή που αποφασίζει ο Ερντογάν για τη θέση αυτή από τα μέσα του 2019.

Ο Kavcioglou προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο απότομου sell-off τουρκικών τίτλων και για στροφή προς μια χαλαρή νομισματική πολιτική, λέγοντας την Κυριακή στους CEOs των τραπεζών πως δεν σχεδιάζει άμεση αλλαγή πολιτικής, όπως αναφέρει το Reuters.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lutfi Elvan, δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του καθεστώτος της ελεύθερης διακύμανσης του νομίσματος.

Στην ανακοίνωση του ο Elvan αναφέρει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τις νομισματικές πολιτικές για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών. Προσθέτει πως το πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει μέχρις ότου υπάρξει μια διαρκής πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι διψήφιος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά έως τα 8,4850 έναντι του δολαρίου, από 7,2185 που ήταν την Παρασκευή, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου όταν έχει αγγίξει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ 8,58 λιρών ανά δολάριο. Μετά τη δήλωση Elvan, όμως, ανέκαμψε στα 7,76 έναντι του δολαρίου, περίπου 7% χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή.

Η Goldman Sachs και άλλοι περίμεναν απότομη πτώση στη λίρα και σε άλλους τουρκικούς τίτλους δεδομένων των ήπιων ως ανορθόδοξων απόψεων του νέου διοικητή, και λόγω αυτού που θεωρήθηκε ως το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας.

Η ανατροπή του Σαββατοκύριακου μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε ανατροπή των κινήσεων του Naci Agbal και να ωθήσουν την Τουρκία προς μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, δεδομένου ότι το «μαξιλάρι» για το αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχει εξαντληθεί.

Μάλιστα, όπως σημείωνε ο αναλυτής της SEB Research, Per Hammarlund, η Τουρκία «θα απομείνει με δυο επιλογές, είτε να δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τα επιτόκια για να σταθεροποιήσει τις αγορές, ή να επιβάλλει capital controls».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v