Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βουτιά της λίρας φέρνει ανασχηματισμό στην Τουρκία

Να κάνει αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο ετοιμάζεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Προσπάθειες σταθεροποίησης της τουρκικής λίρας σήμερα, μετά την κατρακύλα.

Η βουτιά της λίρας φέρνει ανασχηματισμό στην Τουρκία

Αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φέρεται να είπε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV ο αντιπρόεδρος του κόμματος Mahir Unal και μεταδίδει το Reuters.

Τα σχόλια του Unal ήρθαν εν μέσω αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κατρακύλας του χρηματιστηρίου και της τουρκικής λίρας, αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Προσπάθεια σταθεροποίησης σήμερα για το νόμισμα, μετά τη χθεσινή βουτιά κοντά στο ιστορικό χαμηλό, στον απόηχο των νέων αιφνιδιαστικών αλλαγών στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας αυτή την ώρα διαμορφώνεται σε 7,8 λίρες/δολάριο περίπου, κοντά στο χθεσινό κλείσιμο, έχοντας λίγο νωρίτερα υποχωρήσει έως το 7,9 περίπου.

Ο Sahap Kavcioglu, πρώην βουλευτής του AKP που συμφωνεί με την άποψη Ερντογάν πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, είναι ο τρίτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας που διορίζεται από τα μέσα του 2019.

Η ξαφνική αποπομπή του Naci Agbal το Σάββατο, δύο ημέρες αφότου προέβη σε αύξηση των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενίσχυσε την άποψη των επενδυτών πως τα πολιτικά επισκιάζουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Kavcioglou πιθανότατα θα αντιστρέψει σύντομα τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων του προκατόχου του.

Νέα βουτιά στο χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ, νέα βουτιά έκαναν σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καθώς οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι εγχώριοι καταθέτες προσπαθούσαν να προβλέψουν αν η κεντρική τράπεζα πρόκειται να μειώσει τα επιτόκιά της μετά την αλλαγή της ηγεσίας της το Σάββατο.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν δύο φορές προσωρινά, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί 7%, ενώ χθες κατέγραψε απώλειες 10% εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος πωλήσεις από τα μέσα του 2013. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν στην αιχμή των πωλήσεων.

Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνουν ότι αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για την Τουρκία καθώς ο Καβτσίογλου - ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος - ενστερνίσθηκε την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Η έλλειψη πληροφόρησης από τον νέο διοικητή για το θέμα αυτό και τα όσα έγραφε σχετικά έως και την περασμένη εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι λόγοι για να είναι όλοι πραγματικά επιφυλακτικοί», είπε ο επικεφαλής της έρευνας της TWC για τις αναδυόμενες αγορές. «Το νόμισμα είναι ακόμη πολύ ευάλωτο και βέβαια είναι πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη κατεύθυνση», σημείωσε.

Με τους επικεφαλής τραπεζών θα συνομιλήσει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Τουρκίας

Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας θα έχει συνομιλίες με γενικούς διευθυντές ορισμένων τραπεζών την Τετάρτη το απόγευμα, ανέφεραν τραπεζικές πηγές. Η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε στο Reuters ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας 90 λεπτών με τραπεζίτες την Κυριακή ότι δεν σχεδιάζει άμεση αλλαγή πολιτικής και ότι οποιαδήποτε κίνηση θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα.

Οι τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής τραπεζών που δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες της Κυριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v