Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: «Όχι» από την Κύπρο στο προσχέδιο της Συνόδου για Τουρκία

Αναμένονται αλλαγές ενόψει της τηλεσυνεδρίασης των «27» ηγετών της ΕΕ, Πέμπτη και Παρασκευή. Πώς χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο του draft Λευκωσία και Αθήνα. Συμμετοχή Μπάιντεν στη Σύνοδο την Πέμπτη και ξεχωριστή επικοινωνία με Μητσοτάκη.

ΕΕ: «Όχι» από την Κύπρο στο προσχέδιο της Συνόδου για Τουρκία

Απορρίπτει η Κύπρος το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27», ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό εν συνόλω το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Ελλάδα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συνεπώς, αναμένονται αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ενόψει της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των «27», μεθαύριο και την Παρασκευή, σύμφωνα με την kathimerini.com.cy.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε πως στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν θα γίνει την Πέμπτη στις 21.45 ώρα Ελλάδος.

Ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν θα έχει την Πέμπτη 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τι ανέφερε το προσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, οι «27» θα υπενθυμίσουν «το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

«Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανέναρξης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης ενασχόλησης με το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί ότι θα τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί σε παλαιότερα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ενισχύσει τη συνεργασία σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο».

Συγκεκριμένα, καλείται το Συμβούλιο «να εργαστεί επί μίας εντολής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης [Ε.Ε.-Τουρκίας], διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της». Επιπλέον, οι «27» θα δώσουν το πράσινο φως για «διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά θέματα όπως η Λιβύη, με σκοπό την προώθηση του κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον τους». Τρίτον, καλείται η Επιτροπή «να διερευνήσει πώς να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ ανθρώπων και την κινητικότητα».

Παράλληλα, ωστόσο, επαναβεβαιώνεται η «αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημειώνεται: «Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί. Καλούμε την Επιτροπή να προτείνει στο Συμβούλιο ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο». Καλείται ταυτόχρονα η Επιτροπή «να διερευνήσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών».

Σχετικά με το Κυπριακό, επαναλαμβάνεται η «πλήρης δέσμευση» της Ε.Ε. «για μια συνολική διευθέτηση» και επαναβεβαιώνεται η συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητής στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Τέλος, καλείται ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική να συνεχίσει τις εργασίες για τη διοργάνωση της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη, ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ότι συμπεριφορές οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωση στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είχα τη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσία του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Και για μένα ήταν μια ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Λιβύη. «Ήταν για εμένα μια λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και τις ελληνικές ανησυχίες» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Εκτός από αυτά, συζητήθηκε ακόμα η ατζέντα 2030 και το μέλλον του ΝΑΤΟ, πού πηγαίνει, πού πρέπει να πάει η Συμμαχία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανάρτησε στο Twitter στιγμιότυπο από την «οικογενειακή» φωτογραφία που είχε με τους ομολόγους του από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Με τους ομολόγους μου στην "οικογενειακή" φωτογραφία από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» έγραψε στην ανάρτηση.

Στόλτενμπεργκ: Υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία, να αναζητήσουμε λύσεις

«Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και ανησυχίες» όσον αφορά στην Τουρκία ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος δεδομένου ότι ορισμένα θετικά βήματα ακολουθούνται από πισωγυρίσματα και εάν γίνονται προσπάθειες με τις ΗΠΑ για μία λύση ή συμβιβασμό στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες μου επί ορισμένων θεμάτων, όπως για τους ρωσικούς πυραύλους και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα για να αναζητούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και ανησυχίες».

Συμπλήρωσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας έναν μηχανισμό αποτροπής, στο πλαίσιο του οποίου ειδήμονες σε στρατιωτικά θέματα από Ελλάδα και Τουρκία συναντώνται και δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν σχετικά με το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά βοήθησαν να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί της υποκείμενης διαφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλωσορίζω, επίσης, το γεγονός ότι, παρά τις διαφορές, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο βοηθώντας στην εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα. Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο καταφέραμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας» επισήμανε.

Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές, έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, να αναζητήσουμε λύσεις, λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, που συνορεύει με Συρία και Ιράκ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v