Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν εξήγησε πώς μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει ή αν αναφέρεται στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, τις προεδρικές του 2022 ή και τις δύο. Είπε μόνο ότι θα «παίζει με την κοινή γνώμη».

Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

Την ανησυχία του για απόπειρα επηρεασμού των επερχόμενων γαλλικών εκλογών από την Τουρκία εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι απειλές δεν είναι καλυμμένες, οπότε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France 5.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το κλίμα μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τεταμένο καθώς υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά θέματα, από τη θρησκεία μέχρι τον τομέα της ενέργειας και την εξερεύνηση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε επιστολές τους, όμως, τον Ιανουάριο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να τα ξαναβρούν, ενώ στις 2 Μαρτίου έκαναν τηλεδιάσκεψη.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει στις γαλλικές εκλογές ή αν αναφέρεται στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, τις προεδρικές εκλογές του 2022 ή και τις δύο.

Είπε μόνο ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη». Ήταν πιθανώς μια αναφορά στη δύναμή της σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω σχολείων, τζαμιών και άλλων οργανώσεων.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικός εμπορικός εταίρος και βασικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.

«Αν πεις ένα βράδυ: Δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε μαζί σου, δεν υπάρχουν άλλες συζητήσεις, ανοίγουν τις πόρτες και έχεις 3 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη», είπε. «Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v