Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει ρεκόρ η Ευρώπη στην έκδοση κρατικών ομολόγων

Από τους πιο hot μήνες όλων των εποχών ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όσον αφορά την πρωτογενή αγορά της Γηραιάς Ηπείρου. Η ζήτηση αποδείχθηκε ανθεκτική παρά την «πλημμύρα» προσφορών.

Σπάει ρεκόρ η Ευρώπη στην έκδοση κρατικών ομολόγων

Εντονη έναρξη χρονιάς είχαν οι αγορές δημόσιου χρέους της Ευρώπης φέτος, αψηφώντας τους φόβους που ήθελαν τον μεγάλο δανεισμό να καθιστά πιο ακριβή τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την Covid-19.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα ντιλ με κοινοπραξίες τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν τα πιο μεγάλα που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσαν 150 δισ. δολάρια -ήταν το μεγαλύτερο ποσό για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2000, σύμφωνα με τα αρχεία της Refinitiv.

Συνολικά, η έκδοση ομολόγων από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των δημοπρασιών, ήταν 373 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ING, 20% υψηλότερα από πέρυσι.
Η ζήτηση αποδείχθηκε ανθεκτική παρά την «πλημμύρα» προσφορών.

Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών στην πρωτογενή αγορά νέου χρέους, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μείωσε τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα για τον δανεισμό τους.

«Ο Ιανουάριος και οι αρχές Φεβρουαρίου ήταν πιθανώς η πιο hot πρωτογενής αγορά που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Jamie Stirling, παγκόσμιο στέλεχος της BNP Paribas. «Οι όγκοι ήταν απίστευτοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v