Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνδεση του εμβολίου AstraZeneca με τις θρομβώσεις βλέπει στέλεχος του ΕΜΑ

Δεν έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα, σε εξέλιξη οι έρευνες τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Νωρίτερα, ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ δήλωνε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο αλλά παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς προκαλεί μια τέτοια αντίδραση».

Σύνδεση του εμβολίου AstraZeneca με τις θρομβώσεις βλέπει στέλεχος του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει ότι βρήκε σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού AstraZeneca και των θρομβώσεων, όπως μετέδωσε η il Messaggero την Τρίτη.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, ο Marco Cavaleri, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του EMA, δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς προκαλεί μια τέτοια αντίδραση.

Ο κ. Cavaleri δήλωσε ότι μεταξύ των νεότερων εμβολιασμένων ατόμων υπάρχει υψηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον Indepedent. Επιπλέον, οι άνθρωποι που φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι είναι γυναίκες κάτω των 50 ετών. 

Ωστόσο, ο ΕΜΑ επέμεινε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η «σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη» και συνεχίζει να προτείνει στον κόσμο να εμβολιαστεί με αυτό.

«Ο ΕΜΑ είναι της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, στον σχετιζόμενο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων για παρενέργειες», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε δήλωσή του στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Μίλησε για ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα, σε σύνολο 346.000 δόσεων, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος).

Σε στενή επαφή βρίσκεται η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όπως ανέφερε με ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Ειδικότερα, επισήμανε: «Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».

Ο EMA δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v