Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Πεκίνο παίρνει τα ηνία της Ant από τον Τζακ Μα

Μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Alibaba, o τεχνολογικός κολοσσός του Τζακ Μα υπέκυψε στην επίθεση των κινεζικών αρχών και τίθεται υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας. Καλείται να διορθώσει τον «άδικο ανταγωνισμό» που διέπει το Alipay.

To Πεκίνο παίρνει τα ηνία της Ant από τον Τζακ Μα

Η Ant Group, ο fintech κολοσσός που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα, θα υποβάλει αίτηση για να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών που θα επιβλέπεται από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναφέρει ότι εκπρόσωποι της Ant κλήθηκαν τη Δευτέρα σε συνάντηση με τέσσερις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ των οποίων και οι εποπτικοί φορείς των τραπεζών, των χρεογράφων και του FX.

Όπως σημειώνει, «ένα περιεκτικό, βιώσιμο πλάνο αποκατάστασης» έχει συγκροτηθεί για την Ant υπό την επίβλεψη των ρυθμιστικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές αρχές έχουν δρομολογήσει μια ρυθμιστική επίθεση στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μα, η οποία ξεκίνησε με την ακύρωση της IPO των $34 δισ. της Ant τον Νοέμβριο. Το Πεκίνο έβαλε πάγο στην εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, μετά από ομιλία του Μα στην οποία επέκρινε τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

To Σάββατο οι κινεζικές αρχές επέβαλαν στην Alibaba πρόστιμο 18,2 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 2,78 δισεκατομμύρια δολάρια) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης,

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η μετατροπή της Ant σε εταιρεία συμμετοχών σημαίνει ουσιαστικά ότι θα υπόκειται σε αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτές που ισχύουν για τις τράπεζες. Η Ant, η οποία έχει λανσάρει την εφαρμογή Alipay, θα πρέπει να διορθώσει αυτό που οι επόπτες θεωρούν «άδικο ανταγωνισμό» στην εφαρμογή πληρωμών και να βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση.

Η εταιρεία με έδρα τη Χανγκζού θα πρέπει επίσης να μειώσει το ρίσκο ρευστότητας στα επενδυτικά της προϊόντα και να μειώσει το ενεργητικό που διαχειρίζεται το fund Yu’e Bao.

Η Ant καλείται επίσης να βάλει τέλος στο «μονοπώλιο πληροφοριών» στα καταναλωτικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει, τονίζει η κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v