Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλιάτσικο εκατομμυρίων ευρώ στη Wirecard

Ως και 100 εκατ. ευρώ μπορεί να απομακρύνθηκαν σε πλαστικές σακούλες από τα κεντρικά γραφεία της Wirecard από το 2012, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πλιάτσικο εκατομμυρίων ευρώ στη Wirecard

Υπάλληλοι της Wirecard έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας σε πλαστικές σακούλες, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η Wirecard, η οποία είχε κεφαλαιοποίηση 24 δισ. ευρώ, χρεοκόπησε το περασμένο καλοκαίρι σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στην ιστορία της Γερμανίας όταν ανακαλύφθηκε ότι  «έλλειπαν» 1,9 δισ. ευρώ από το ταμείο τη εταιρείας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πρώην υπάλληλοι ανέφεραν στην αστυνομία του Μονάχου ότι μέλη του προσωπικού μετέφεραν επανειλημμένα μεγάλες ποσότητες ρευστού από τα κεντρικά γραφεία του άλλοτε κολοσσού του fintech.

H πρακτική ξεκίνησε το 2012 και συνεχίστηκε επί σειρά ετών.

Ορισμένες φορές μεταφέρονταν εξαψήφια ποσά σε πλαστικές σακούλες των Lidl. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι τo συνολικό ποσό των χρημάτων που βγήκαν με αυτόν τον τρόπο από το κτίριο, όπως και το που βρίσκονται τώρα τα χρήματα αυτά και ποιος ήταν ο σκοπός της μεταφοράς τους.

Η Wirecard, η βασική δραστηριότητα της οποίας ήταν η εκκαθάριση πληρωμών για εμπόρους, είχε δική της τραπεζική μονάδα αλλά δεν είχε υποκαταστήματα. Καθώς η ζήτηση για ρευστό αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου, η Wirecard Bank αγόρασε ένα θησαυροφυλάκιο το οποίο βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου σε ένα προάστιο του Μονάχου.

Ένας υπάλληλος, ο οποίος εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείες για δύο σχεδόν χρόνια ως το 2018, δήλωσε στην αστυνομία ότι ποσά 200.000-700.000 ευρώ απομακρύνονταν τακτικά, κάποιες φορές αρκετές φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει σύμφωνα με τους Financial Times ότι μπορεί να απομακρύνθηκαν ως και 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v