Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nα εφαρμοστούν αμέσως τα μέτρα προστασίας του κλίματος ζητά ο Όλαφ Σολτς

«Η Γερμανία έχει θέσει για το 2030 και το 2040 φιλόδοξους στόχους μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα κομβικό σημείο για τους στόχους αυτούς. Ελπίζω ότι όλοι θα κινητοποιηθούν τώρα», ανέφερε ο Σολτς.

Nα εφαρμοστούν αμέσως τα μέτρα προστασίας του κλίματος ζητά ο Όλαφ Σολτς

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα την άμεση εφαρμογή των μέτρων για την προστασία του κλίματος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για την κλιματική ουδετερότητα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της καταβολής της μισής τιμής του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να προστατευθούν οι μισθωτές κατοικιών και να μην προκληθεί «κοινωνικό ψύχος»

«Είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα το 2045. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο τώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει μερικά δισεκατομμύρια επιπλέον για την επίτευξη του στόχου αυτού στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2022» δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο Βερολίνο.

«Η Γερμανία έχει θέσει για το 2030 και το 2040 φιλόδοξους στόχους μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα κομβικό σημείο για τους στόχους αυτούς. Ελπίζω ότι όλοι θα κινητοποιηθούν τώρα», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «είναι σωστό οι ιδιοκτήτες κατοικιών να καταβάλλουν στο μέλλον το ήμισυ της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκπέμπεται για την θέρμανση. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανόητο όσον αφορά στην περιβαλλοντική πολιτική και μια υπερβολική επιβάρυνση όσον αφορά την κοινωνική πολιτική. Η τιμή του CO2 μπορεί να επηρεάσει τους ιδιοκτήτες και να αντιδράσουν (στρεφόμενοι προς την χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας)».

Προηγουμένως, ο Σολτς είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η ταχεία αύξηση της τιμής του CO2 θα προκαλούσε «κοινωνικό ψύχος». Συγκεκριμένα ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την γρήγορη αύξηση της τιμής CO2.

«Πράσινοι, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βλέπουν την τιμή του CO2 ως πανάκεια και πιστεύουν ότι όσο υψηλότερη είναι, τόσο καλύτερα για το κλίμα. Ξεχνούν όμως να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά. Πολλοί άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να στραφούν σε περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Εάν η τιμή του CO2 συνεχίσει να αυξάνεται, η θέρμανση, για παράδειγμα, θα γίνει πιο ακριβή. Τι πρέπει να κάνουν τότε οι ενοικιαστές; Να μετακομίσουν; Να θερμαίνονται λιγότερο και να ξεπαγιάσουν; Αυτό θα σήμαινε κατά κυριολεξία "κοινωνικό ψύχος'», τόνισε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Rheinische Post”.

Από τις αρχές του έτους, η τιμή του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Γερμανία είναι 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από αυτοκίνητα και κτίρια. Έτσι, τα ορυκτά καύσιμα γίνονται πιο ακριβά και δημιουργείται ένα κίνητρο για πιο φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές λύσεις. Μέχρι το 2025,η τιμή αυτή θα πρέπει σταδιακά θα αυξηθεί στα 55 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες μπορούν να μετακυλήσουν εξ ολοκλήρου το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τη νέα τιμή CO2 για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στους μισθωτές του ακινήτου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v