Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Επί τάπητος η επανεξέταση της χαλαρής πολιτικής αν ενισχυθεί η οικονομία

Οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να επανεξεταστούν αν συνεχιστεί η ισχυρή άνοδος της ανάπτυξης, τόνισαν στη συνεδρίαση του Απριλίου αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Fed: Επί τάπητος η επανεξέταση της χαλαρής πολιτικής αν ενισχυθεί η οικονομία

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν στη συνεδρίαση του Απριλίου ότι μια ισχυρή άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα έπρεπε να οδηγήσει σε συζητήσεις για μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Ένας αριθμός αξιωματούχων άφησε να εννοηθεί ότι αν η οικονομία συνέχιζε να σημειώνει ταχεία πρόοδο προς τους στόχους της Επιτροπής, ίσως θα ήταν κατάλληλο σε κάποιο σημείο στις επόμενες συνεδριάσεις να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού αγορών στοιχείων ενεργητικού» επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση του Απριλίου η Fed είχε αποφασίσει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά σε μηδενικά επίπεδα και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό $120 δισ.

Ταυτόχρονα, η Fed αναβάθμισε την εκτίμησή της για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάπτυξη έχει «ενισχυθεί» και ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι αξιωματούχοι της Fed υιοθέτησαν μια αισιόδοξη οπτική για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση, αναμένοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, ανέφεραν ότι εκτιμούν πως η άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας θα δημιουργήσουν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγώντας τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%. «Αφότου αυτές οι παροδικές επιπτώσεις των παραγόντων αυτών εξασθενίσουν, ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα» προέβλεψαν οι αξιωματούχοι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v