Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη λύση δυο κρατών στο Ισραήλ επαναφέρουν οι ΗΠΑ

O Μπλίνκεν προειδοποίησε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για "οποιαδήποτε ενέργεια" που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπίθα, επικαλούμενος "τις εποικιστικές δραστηριότητες, την κατεδάφιση, την εκδίωξη" καθώς και "εκκλήσεις για βία ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας".

Τη λύση δυο κρατών στο Ισραήλ επαναφέρουν οι ΗΠΑ

Έπειτα από χρόνια διαζυγίου κατά την προεδρία Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να "ξαναχτίσουν" τη σχέση τους με τους Παλαιστινίους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το "δικαίωμα" του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, κάλεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν στο τέλος των συναντήσεών του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

"Είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών", ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, δήλωσε την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά αγνοημένη από την πρώην αμερικανική διοίκηση, αυτή η λύση παραμένει "ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους και φυσικά να δοθεί στους Παλαιστινίους το κράτος το οποίο δικαιούνται", δήλωσε στην Ιερουσαλήμ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στοχεύει στην εδραίωση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 11 ημέρες πολέμου.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, είπε ότι θέλει να αποτρέψει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στον αμερικανικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων, να "επωφεληθεί" από τις προσπάθειες για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφού συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο επανέλαβε "την πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα", ο Μπλίνκεν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Όπως είπα στον πρόεδρο (Αμπάς), είμαι εδώ για να τονίσω τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανοικοδόμηση της σχέσης με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον παλαιστινιακό λαό", είπε. Αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, διότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου "ασφάλεια, ευκαιρία για ελευθερία και αξιοπρέπεια".

Το βράδυ, ωστόσο, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για "οποιαδήποτε ενέργεια" που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπίθα, επικαλούμενος "τις εποικιστικές δραστηριότητες, την κατεδάφιση, την εκδίωξη" καθώς και "εκκλήσεις για βία ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας".

Στο μέτωπο της οικονομικής βοήθειας, η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 75 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 61 εκατομμύρια ευρώ) για τους Παλαιστίνιους.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί, εκτός από τη βοήθεια αυτήν που προορίζεται για οικονομική ανάπτυξη, να διαθέσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια (4,4 εκατομμύρια ευρώ) επείγουσα βοήθεια στη Γάζα και 32 εκατομμύρια δολάρια (26 εκατομμύρια ευρώ) στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa), του οποίου η κυβέρνηση Τραμπ είχε σταματήσει τη χρηματοδότηση.

Ευχαριστώντας την αμερικανική κυβέρνηση για την υποστήριξή της, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ότι είναι "έτοιμος να εργαστεί αμέσως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας", ωστόσο, ο θύλακας κυβερνάται από τη Χαμάς.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Το Ισραήλ, το οποίο έχει επιβάλει στη Γάζα χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, κατηγορεί τη Χαμάς ότι υπεξαίρεσε τη διεθνή βοήθεια για στρατιωτικούς σκοπούς και δηλώνει ότι θέλει έναν διεθνή "μηχανισμό" για να την παρακάμπτει στην αποστολή της βοήθειας.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το ημερήσιο εκ νέου άνοιγμα από χθες, Τρίτη, του τερματικού σταθμού Κερέμ Σαλόμ, που ήταν ανοιχτός μέχρι πρότινος περιστασιακά, για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι άρρωστοι θα μπορούν επίσης να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη Γάζα για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου και η αλιευτική ζώνη στ΄ανοιχτά του θύλακα θα επεκταθεί σε έξι ναυτικά μίλια (περίπου 11 χλμ.).

Μετά τον σταθμό της περιοδείας του στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, ο Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί από σήμερα, Τετάρτη, στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Παραδοσιακός διαμεσολαβητής μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, το Κάιρο έχει ενεργό ρόλο στην εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός που δεν περιλαμβάνει κανένα όρο για την παύση των εχθροπραξιών και δεν καταρτίζει κανένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία για άλλη μια φορά καταστράφηκε από τον πόλεμο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε χθες ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ.

Χεζμπολάχ: Οποιεσδήποτε επιθέσεις ενάντια στην Ιερουσαλήμ σημαίνουν περιφερειακό πόλεμο

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, δήλωσε χθες πως οποιαδήποτε επιθετικότητα ενάντια στην Ιερουσαλήμ ή στους ιερούς τόπους της θα σήμαινε περιφερειακό πόλεμο.

Τα σχόλια του Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ήταν τα πρώτα του μετά την κατάπαυση του πυρός που έθεσε τέλος στις πιο σκληρές μάχες εδώ και χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πυροδοτήθηκαν εν μέρει από τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, και από συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους του Ραμαζανιού.

«Όταν ιεροί τόποι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Νασράλα. «Όλο κίνημα αντίστασης δεν μπορεί να μένει αδρανές και να παρακολουθεί αν ιεροί τόποι διατρέχουν κίνδυνο».

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα, που στηρίζεται από το Ιράν, είναι πολέμιος του Ισραήλ και η ομιλία του Νασράλα σηματοδότησε τον εορτασμό της αποχώρησης του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο το 2000.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες μάχες έδειξαν ότι η Χαμάς αύξησε σημαντικά τις δυνατότητές της στην εκτόξευση ρουκετών, κάτι που χαρακτήρισε μεγάλο στρατιωτικό επίτευγμα.

«Είχαν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν ρουκέτες για 11 ημέρες και μπορούσαν να συνεχίσουν», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις λιβανέζικες εσωτερικές υποθέσεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επισήμανε πως ο μόνος τρόπος διεξόδου από την οικονομική κρίση που βιώνει ο Λίβανος είναι η συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου.

«Το μόνο ρεαλιστικό πράγμα για τους Λιβανέζους σήμερα είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον πρόεδρο να σχηματίσει μια κυβέρνηση», τόνισε.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ Χαρίρι, είναι σε διαμάχη επί μήνες με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v