Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μακρόν παραδέχθηκε τις ευθύνες της Γαλλίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Η Γαλλία δεν ήταν συνεργός αλλά δεν άκουσε αυτούς που είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση στη Ρουάντα, δήλωσε ο Μακρόν, αναφέροντας πως η χώρα του στήριξε de facto ένα γενοκτονικό καθεστώς.

Ο Μακρόν παραδέχθηκε τις ευθύνες της Γαλλίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε σήμερα τις ευθύνες που είχε η χώρα του για τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, όπως μεταδίδει το Reuters.

Είπε πως η Γαλλία δεν ήταν συνεργός αλλά δεν άκουσε αυτούς που είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση στη Ρουάντα και πως η χώρα του στήριξε de facto ένα γενοκτονικό καθεστώς.

«Ζητούμε να μας συγχωρέσετε», είπε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα Κιγκάλι, ελπίζοντας να γυρίσουν σελίδα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Ρουάντα εδώ και δεκαετίες κατηγορεί τη Γαλλία για συνενοχή στη γενοκτονία. Είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα από το 2010.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται μετά τη δημοσιοποίηση τον Μάρτιο γαλλικής έκθεσης η οποία ανέφερε πως η αποικιοκρατική συμπεριφορά είχε τυφλώσει τους Γάλλους αξιωματούχους και πως η κυβέρνηση φέρει «σοβαρή και συντριπτική» ευθύνη, διότι δεν προέβλεψε τη σφαγή. Ωστόσο, η έκθεση απάλλαξε τη Γαλλία από την άμεση συνέργεια στη δολοφονία περισσοτέρων από 800.000 Tutsi και μετριοπαθών Hutu.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v