Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 5% και στο πιο υψηλό από το 2008 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 4,7% τον Μάιο, μετά την άνοδο του 4,2% του Απριλίου. Είναι η πιο μεγάλη αύξηση των τιμών καταναλωτή τα τελευταία 13 χρόνια. Στο πιο χαμηλό της πανδημίας οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Στο 5% και στο πιο υψηλό από το 2008 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο. Οπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, οι τιμές καταναλωτή έκαναν άλμα κατά 5% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. 

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 4,7%, μετά την άνοδο κατά 4,2% του Απριλίου. Είναι η πιο μεγάλη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Αύγουστο του 2008.

Η μέτρηση που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός, επιταχύνθηκε στο 3,8%, έναντι εκτιμήσεων για 3,5%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν έχει αποτελέσει σημαντική απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% ενώ ο δομικός κατά 0,7%. Η πρόβλεψη ήταν 0,5% και για τις δύο κατηγορίες.

Αν και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι καταγράφηκε μετά την οικονομική κρίση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η τρέχουσα επιτάχυνσή του οφείλεται σε προσωρινούς λόγους που θα υποχωρήσουν καθώς προχωράει η χρονιά.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία έφτασαν τις 376.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, έναντι πρόβλεψης για 370.000. Αν και δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, είναι ωστόσο το πιο χαμηλό νούμερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v