Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7: Σχέδιο Μάρσαλ για το Kλίμα

Τον Μάιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7 δεσμεύθηκαν να αναστείλουν ήδη από φέτος τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο. Οι φιλοδοξίες, οι επικρίσεις, οι διαφωνίες και οι κενές δεσμεύσεις

G7: Σχέδιο Μάρσαλ για το Kλίμα

Εκτός από την πανδημική και οικονομική κρίση οι ηγέτες των εφτά πλουσιότερων  χωρών του πλανήτη (G7) θα αναζητήσουν κοινές απαντήσεις στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.

Ο Τζόνσον φιλοδοξεί να συμφωνηθεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους Times, αντίστοιχο με το αμερικανικό σχέδιο που υιοθετήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7 δεσμεύθηκαν να αναστείλουν ήδη από φέτος τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Μπάιντεν και Τζόνσον εμφάνισαν ενωμένο μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και οι δύο στενοί εταίροι συμφωνούν σε πολλά διεθνή ζητήματα, όπως οι προκλήσεις που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη διάρκεια της G7, υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Αν και ο Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημοσίως επικρίσεις για το θέμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να υπενθυμίσουν στον Τζόνσον τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες το Λονδίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v