Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η πανδημία θα μας βάλει τα... γυαλιά

Ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη φαίνεται να επιδεινώνει την υγεία των ματιών, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Πιο εμφανείς οι επιπτώσεις στα παιδιά. Τα διλήμματα για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

Γιατί η πανδημία θα μας βάλει τα... γυαλιά

Μια ακόμη παρενέργεια που συνδέεται με την πανδημία, τον εγκλεισμό σε κλειστό χώρο και την πολύωρη έκθεση μπροστά από οθόνες επιβεβαιώνουν οι έρευνες.  

Μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Κίνα, διαπιστώνει ότι τα επίπεδα της μυωπίας στα παιδιά 6 ως 13 ετών το 2020 ήταν ώς και τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με την περίοδο 2015 ως το 2019. 

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα ανέλυσαν περίπου 195.000 οφθαλμολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά τα τελευταία έξι χρόνια. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η μυωπία φαίνεται να επιδεινώνεται αλλά είναι και πιο διαδεδομένη. Μόνο το 5,7% των παιδιών είχαν μυωπία από το 2015 ως το 2019. Την περασμένη χρονιά το ποσοστό αυτό εκτινάχτηκε στο 21,5%. Το 2018, το 15,2% των επτάχρονων και το 27,7% των οκτάχρονων είχαν μυωπία. Τα νούμερα αυτά εκτοξεύτηκαν στο 26,2% και στο 37,2% αντίστοιχα το 2020.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συνιστούν σύμφωνα με τους μελετητές την πρώτη ένδειξη ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο περιορισμός των υπαίθριων δραστηριοτήτων σχετίζεται με επιδείνωση της όρασης. Συνέστησαν, ωστόσο, προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους δεν προσέφεραν λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο που περνούσε κάθε παιδί μπροστά στην οθόνη ή σε εξωτερικό χώρο.

Το Κολλέγιο των Οπτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η έρευνα του διαπίστωσε ότι το 31% των Βρετανών λένε ότι η όραση τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ένα νούμερο υψηλότερο από το 22% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020.

Η μυωπία είναι η πιο συνηθισμένη οφθαλμική πάθηση και το κύριο πρόβλημα όρασης στα παιδιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η διάδοση της μυωπίας στον πληθυσμό θα αυξάνεται και υπολογίζεται ότι το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μύωπες ως το 2050.

Η πανδημία αναμφίβολα θα ενισχύσει την τάση αυτή. Ο Γουίλιαμ Ρέινολντς, πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Οπτικών, επισημαίνει ότι η αυξημένη χρήση ψηφιακών συσκευών αναμένεται να αυξήσει την καταπόνηση των ματιών και να προκαλέσει άλλες οπτικές επιπλοκές. Τον Μάρτιο η ένωση πραγματοποίησε έκτακτο συνέδριο για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των ματιών των παιδιών.

Τούτο έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις πιο φτωχές περιοχές και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς η μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης.

Για τους φορείς άσκησης πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς που εξετάζουν την εφαρμογή προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι επιπτώσεις στην όραση πρέπει να ληφθούν υπόψη, επισημαίνει το Bloomberg.

«Ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη συνοδεύεται συνήθως από έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων και μια πιο καθιστική ζωή. Όση περισσότερη ώρα περνάνε τα παιδιά μέσα διαβάζοντας, μελετώντας και χρησιμοποιώντας της ηλεκτρονικές του συσκευές, τόσο λιγότερο φυσικό λαμβάνει το φως για να αναπτυχθεί σωστά» ανέφερε στο Bloomberg ο κ. Ρέινολντς.

Η παγκόσμια αγορά οπτικών υπολογίζεται στα $147 δισ. το 2020 και αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 8,5% κατά το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v