Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουρλέτης: Η ΝΔ παρεμβαίνει στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε εύκολους όρους όπως εργατοπατέρες και κρατικοδιαίτος συνδικασλισμός.

Σκουρλέτης: Η ΝΔ παρεμβαίνει στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Με τις συγκεκριμένες διατάξεις παρεμβαίνετε στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Ναι ή όχι; Όταν εισαγάγετε την έννοια της προληπτικής απαγόρευσης απεργίας, τι σημαίνει αυτό; Τι είναι; Όταν για πρώτη φορά απέναντι στη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της συλλογικής σύμβασης και διαπραγμάτευσης εισαγάγετε την ατομική σύμβαση, είναι ή δεν είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό;», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα:

«Από πού και ως πού έρχεστε και παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο των σωματείων; Ποια είναι η αντίληψή σας για τα σωματεία, για τους κοινωνικούς αγώνες, για την αυτονομία που πρέπει να τα χαρακτηρίζει; Και καταφεύγετε σε εύκολους όρους, όπως εργατοπατέρες και κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός. Ποιοι; Εσείς που πάντοτε υποστηρίξατε μέσα από τις πρακτικές σας και τις δικές σας δυνάμεις αυτή την πρακτική και μόνο μετά το 1974 είχαμε σκιρτήματα αυτόνομων κοινωνικών διεργασιών και συνδικαλιστικών πρακτικών. Ναι ή όχι;».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική υποκρισία», ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως εάν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα της πανδημίας δεν θα ήταν 534 ευρώ αυτά που έπαιρναν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, αλλά θα ήταν 450 ευρώ. «Αυτό εσείς συλλήβδην το υποτιμάτε και το ισοπεδώνετε μέσα από μια κριτική που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν συγκεκριμένες κατακτήσεις σε δεδομένες συνθήκες, όπως συγκεκριμένη ήταν η επιλογή να αυξηθεί κατά 11% ο κατώτατος μισθός, να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός. Θα ήμασταν ακόμα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα ήμασταν με μισθούς του 2014 μαζί με την Λετονία και την Βουλγαρία, αν δεν υπήρχε ο "συμβιβασμένος" ΣΥΡΙΖΑ που επανέφερε σε δώδεκα κλάδους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και 200.000 άνθρωποι είδαν αύξηση των εισοδημάτων τους, που προστάτευσε με συγκεκριμένες διατάξεις τους εργολαβικά εργαζόμενους όσο το επέτρεπαν οι συσχετισμοί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v