Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικεφαλής EMA: Xρειάζεται χαρτοφυλάκιο εμβολίων για να νικηθεί ο κορωνοϊός

Η Emer Cooke προειδοποίησε πως η υπερβολική εξάρτηση από ένα και μόνο εμβόλιο ή έναν τύπο εμβολίου θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφική.

Επικεφαλής EMA: Xρειάζεται χαρτοφυλάκιο εμβολίων για να νικηθεί ο κορωνοϊός

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δουλέψουν με ένα μίγμα διαφόρων εμβολίων κατά του κορωνοϊού για να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να βάλουν τέλος στην πανδημία, δήλωσε η επικεφαλής της επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ), η προειδοποιώντας πως η υπερβολική εξάρτηση από ένα συγκεκριμένο εμβόλιο ή τύπο εμβολίου θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφική.

«Θα χρειαστούμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων –κάτι που μάθαμε από αυτή την πανδημία είναι πως μόλις αρχίσεις να κάνεις προβλέψεις, θα συμβεί κάτι άλλο», δήλωσε στους Financial Times η κα. Emer Cooke, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ. «Μπορεί να έχεις ζήτημα παραγωγής, κάτι άλλο μπορεί να πάει στραβά, αλλά η καλύτερη προσέγγιση είναι η προσέγγιση του χαρτοφυλακίου».

Το σχόλιο αυτό έρχεται την ώρα που πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος  απομακρύνονται από τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson λόγω των περιστατικών θρόμβωσης, ενώ δείχνουν να προτιμούν τα εμβόλια mRNA των BioNTech/Pfizer και Moderna.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία για επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer για το 2022 και 2023.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε πως ο οργανισμός εξακολουθεί να το μελετά για να καθορίσει το αν θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες του για το ποιος θα πρέπει να το λαμβάνει, και περισσότερα αποτελέσματα επ’ αυτού αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, η κα. Cooke αρνήθηκε να πει αν στηρίζει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά δεν θέλει η ΕΕ, λέγοντας μόνο πως θα ήθελε να δει πολλή περισσότερη παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v