Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις σε ΗΠΑ - Ρωσία

Δεν επικράτησε εχθρική ατμόσφαιρα στη συνάντηση, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Κατανοητές οι κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς. Συμφωνία για έναρξη συνομιλιών σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και τους εξοπλισμούς. Συντριπτικές οι συνέπειες για Ρωσιά αν πεθάνει ο Ναβάλνι στη φυλακή, προειδοποίησε ο Μπάιντεν.

Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις σε ΗΠΑ - Ρωσία

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα επιστρέψουν τους πρέσβεις τους στις θέσεις τους, ενώ συμφώνησαν να διεξάγουν συνομιλίες για τον έλεγχo των εξοπλισμών, την κυβερνοασφάλεια και τις διπλωματικές τους σχέσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη.

«Συμφωνήσαμε ότι θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους» σημείωσε ο κ. Πούτιν στη συνέντευξη τύπου. «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, είτε αύριο είτε μεθαύριο, αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι δεν επικράτησε «εχθρική» ατμόσφαιρα στις συνομιλίες με τον Μπάιντεν και η κάθε πλευρά κατανόησε τις κόκκινες γραμμές της άλλης. Συμφώνησαν να αρχίσουν να εργάζονται πάνω στην κυβερνοασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα, ανέφερε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, ανακλήθηκε νωρίτερα φέτος μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν μια ομάδα Ρώσων διπλωματών. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Ρωσία, ο Τζον Σάλιβαν, έφυγε κατόπιν από τη Μόσχα.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα ότι ο Μπάιντεν έθιξε το ζήτημα του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ναβάλνι επιδίωξε ο ίδιος να συλληφθεί μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο. 

Η συνάντηση των δύο προέδρων στη Γενεύη διήρκησε σύμφωνα με το Bloomberg περίπου 2,5 ώρες.

Ο Μπάιντεν σε δηλώσεις που έκανε μετά τον Ρώσο ομόλογό του τόνισε πώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας πρέπει να είναι σταθερές και προβλέψιμες.

Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση του με τον Πούτιν του ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα του δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ του αμερικανικού λαού. Του διεμήνυσε ωστόσο ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού αν δεν υπερασπιζόταν τις δημοκρατικές αξίες.Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μέρος του DNA των ΗΠΑ, σημείωσε.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ πάντα θα θίγουν ζητήματα που αφορούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πώς θα μπορούσα να είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ και να μην μιλάω για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του είπα. Για αυτό θα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για ζητήματα όπως αυτά του Αλεξέι Ναβάλνι» δήλωσε ο Μπάιντεν.Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι κατέστησε σαφές στον Πούτιν ότι αν ο Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή, «οι συνέπειες θα είναι συντριπτικές για τη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v