Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του 2023 βλέπει η Fed

Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Στα $120 δισ. διατηρεί τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Δύο αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του 2023 βλέπει η Fed

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά σε μηδενικά επίπεδα αλλά έστειλε σήμα ότι αναμένει τουλάχιστον δύο αυξήσεις ως το τέλος του 2023, νωρίτερα από ότι ανέμενε προηγουμένως. 

«Η πρόοδος στους εμβολιασμούς έχει περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Δεδομένης της προόδου αυτής και της ισχυρής στήριξης από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. 

Η κεντρική τράπεζα με ομόφωνη απόφαση άφησε τα επιτόκια στο 0 με 0,25%, όπου βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2020 και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων με ρυθμό $120 δισ. μέχρι να σημειωθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι 13 από τους 18 βλέπουν τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίου ως το τέλος του 2023, έναντι επτά αξιωματούχων τον Μάρτιο. Τουλάχιστον δύο αυξήσεις βλέπουν 11 αξιωματούχοι.

Επτά από τους 18 βλέπουν μία αύξηση ήδη από το 2022, έναντι τεσσάρων στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v