Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Τουρκία αναλαμβάνει «mission impossible» στο Αφγανιστάν

Μια δουλειά που δεν θέλει να αναλάβει κανείς, την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπουλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ διεκδικεί ο Ερντογάν. Που αποσκοπεί η κίνηση του Τούρκου προέδρου.

Γιατί η Τουρκία αναλαμβάνει «mission impossible» στο Αφγανιστάν

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν η Τουρκία δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.

Η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας γύρω από αεροδρόμιο είναι κρίσιμη για όσους θέλουν να διατηρήσουν στρατηγική παρουσία στο Αφγανιστάν, εξηγεί το Bloomberg. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δυτικές δυνάμεις που θέλουν να ελέγχουν πιθανή ανάδυση τρομοκρατικών απειλών, η Κίνα που έχει συμφέροντα σε ορυκτά αποθέματα και η Ινδία, που βλέπει την κυβέρνηση της χώρας ως σύμμαχο στην αντιπαράθεση με το Πακιστάν.

Η πρόταση της Αγκυρας όμως, που σχεδιάζεται έχοντας γίνει γνωστές ελάχιστες λεπτομέρειες σε ότι αφορά την αεροπορική στήριξη από τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι κρίσιμη αν το αεροδρόμιο γίνει στόχος των Ταλιμπάν που έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους δεκάδες επαρχίες της χώρας.

Πρόκειται εξηγεί το πρακτορείο για μια επικίνδυνη πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας η οποία είχε αναλάβει επί έξι χρόνια την ασφάλεια του αεροδρομίου στο πλαίσιο της νατοικής επέμβασης στη χώρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, έχει ως στόχο πιθανά ανταλλάγματα. Αναλαμβάνοντας μια δουλειά που δεν θέλει κανένας άλλος βρίσκει την ευκαιρία να επιδιορθώσει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον μετά από χρόνια διαμάχης για σειρά θεμάτων, με κυριότερο την αγορά των S-400. «Προστατεύοντας το αεροδρόμιο δείχνει καλός χωρίς να παραχωρεί και πολλά» σε θέματα που πραγματικά έχουν σημασία για τις ΗΠΑ, δηλώνει ο Jenny White, καθηγητής στο Stockholm University’s Institute for Turkish Studies.

Τούρκοι αξιωματούχοι ιδιωτικά αναγνωρίζουν τις προκλήσεις και αναμένεται να πιέσουν για την στρατιωτική οικονομική στήριξη που χρειάζονται, όπως και για θέματα logistics.

Σε απευθείας συζητήσεις με τους Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει μια πρόταση να φιλοξενήσει μια σύνοδο για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, η Τουρκία τόνισε ότι ο ρόλος της θα είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην φύλαξη του αεροδρομίου, λένε πηγές με γνώση των εξελίξεων. Η αντίδραση των Ταλιμπάνη ήταν γρήγορη: Οι Τούρκοι στρατιώτες, παρότι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο Ισλαμικό Εθνός, είναι «κατακτητές» σε αφγανικό έδαφος και πρέπει, όπως οι Αμερικανοί, να φύγουν.

«Εκτός και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της Τουρκίας για την προσωρινή λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, είναι μια αδύνατη αποστολή εξαιτίας των κολοσσιαίων κινδύνων», δήλωσε ο Nihat Ali Ozcan, στρατηγικός αναλυτής στο Economic Policy Research Foundation της Αγκυρας. «Το ερώτημα είναι ποιος θα αποτρέψει τους Ταλιμπάν από το να βάλουν με όλμους ή πυραύλους κατά του αεροδιαδρόμου από απόσταση».

Το αεροδρόμιο δέχτηκε επανειλημμένα βομβαρδισμούς και επιθέσεις με πυραύλους τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά ήταν το 2018 οπότε μια επίθεση αυτοκτονίας του ISIS είχε στόχο τον αντιπρόεδρο Abdul Rashid Dostum που επέστρεφε από την Τουρκία. Ο Dostum επέζησε αλλά σχεδόν 80 άνθρωποι που πήγαν να τον υποδεχτούν έχασαν την ζωή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v