Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Παζαρεύουν 140 κράτη τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στο βασικό στάδιο. Ακολουθεί η G20. Ποιες χώρες ανησυχούν ότι παραχωρούν πολλά και ποιες εμφανίζονται πρόθυμες να διασφαλίσουν ότι εταιρείες-μαμούθ, όπως οι τεχνολογικές, θα πληρώσουν δίκαιο μερίδιο.

ΟΟΣΑ: Παζαρεύουν 140 κράτη τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Σχεδόν 140 χώρες θα παζαρέψουν τις βασικές λεπτομέρειες ενός παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού σχεδίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την επί της αρχής συμφωνία-ορόσημο της G7. Οι γνώμες διαφέρουν ανάλογα τα "εθνικά συμφέροντα" των χωρών και της οικονομικής τους δύναμης.

Κάποιες χώρες ανησυχούν ότι  παραχωρούν πάρα πολλά και άλλες εμφανίζονται πρόθυμες να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες θα πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους.

Οι πλούσιοι της Ομάδας των Επτά (G7) ενέκριναν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πρόταση με την υποστήριξη Μπάιντεν από τις ΗΠΑ, για την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον 15%, ελπίζοντας να σταματήσουν μια φορολογική «κούρσα προς τα κάτω» καθώς τα κράτη ανταγωνίζονται να προσφέρουν τα χαμηλότερα ποσοστά για να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Πρόκειται για έναν από τους δύο πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησαν και θα επέτρεπε στις χώρες να φορολογούν ένα μερίδιο των κερδών των 100 πιο κερδοφόρων εταιρειών στον κόσμο - όπως η Google, το Facebook και η Apple - ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η έδρα τους.

Η συμφωνία αυτή πηγαίνει τώρα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την Τετάρτη καθώς ξεκινούν συνομιλίες για το θέμα και τη συγκεκριμενοποίηση της επί της αρχής συμφωνίας των εφτά μεγάλων του πλανήτη για να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ 139 χωρών.

Στη συνέχεια, η πρόταση θα πάει για υιοθέτηση στους 20 ισχυρούς του κόσμου  -ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών- της G20 στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα πραγατοποιηθεί στην Ιταλία 9-10 Ιουλίου.

Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως  Ιρλανδία και Ουγγαρία δεν είναι ενθουσιασμένα με αυτή την προπτική, καθώς οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές τους είναι λιγότερο από 15%.

Η Ιρλανδία έχει γίνει η έδρα της ΕΕ για τους τεχνολογικούς γίγαντες Facebook, Google και Apple χάρη στο φορο-συντελεστή του12,5%.

Ωστόσο, μια άλλη χώρα της ΕΕ που επωφελήθηκε από ένα χαμηλό ποσοστό, η Πολωνία, εξέφρασε την υποστήριξή της για την πρόταση την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν είπε ότι η Κίνα ανησυχεί επίσης για την πρόταση.

Δύο πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο AFP ότι η Κίνα, η οποία έχει μειωμένο φορο-ποσοστό για εταιρείες σε τομείς-κλειδιά, δεν θα επιθυμούσε ποσοστό που να υπερβαίνει το 15%.

Τα ξεκαθαρίσματα και τα παζάρια είναι μπροστά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v