Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Στα ύψη οι απώλειες διεθνώς λόγω κορωνοϊού

Oι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανότατα θα υποφέρουν περισσότερο φέτος. Προβληματίζει η αργή διάθεση εμβολίων. Οι ζημιές μπορεί να κοστίσουν 10% στις οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση.

Τουρισμός: Στα ύψη οι απώλειες διεθνώς λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός θα κοστίσει στον τουρισμό, λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις 4 δισ. δολ. (2,9 δισ. λίρες) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Τουρκία φαίνεται να είναι η σοβαρότερα πληττόμενη από την κατάσταση χώρα, ενώ σημαντικές απώλειες στα τουριστικά τους έσοδα θα έχουν η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Έως τώρα, οι φετινές απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν φτάσει τα 2,4 δισ.δολ. σύμφωνα με μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (Unctad).

Το πιθανό χαμένο εισόδημα που σχετίζεται με τον τουρισμό το 2021 ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα της διακοπής του 85% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι συνολικές απώλειες κατά το 2020 και το 2021 θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με την απομάκρυνση της Γερμανίας από την παγκόσμια οικονομία για δύο χρόνια.

Η Unctad δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανότατα θα υποφέρουν περισσότερο φέτος και ιδίως αυτές που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Οι χώρες που στηρίζονται στον τουριστικό τομέα είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα όπως η αργή διάθεση εμβολίων και θα μπορούσαν να δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται κατά ένα δέκατο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η χειρότερη πρόβλεψη της έκθεσης βασίζεται σε τουριστικούς αριθμούς που μιμούνται το 2020, όταν μειώθηκαν κατά 74% τα έσοδα σε σύγκριση με το 2019, μείωση που ισοδυναμεί με 1 δισ. αφίξεις επιβατών.

Σύμφωνα με την Unctad, η Τουρκία θα πληγεί περισσότερο, με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 7,8% στην καλύτερη περίπτωση και 9,1% στη χειρότερη περίπτωση. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο τουρισμός αποτελεί περίπου το 5% της οικονομικής παραγωγής της χώρας και ότι ο αριθμός των τουριστών που την επισκέφτηκαν πέρυσι ήταν μειωμένος κατά 69%.

Το ΑΕΠ του Ισημερινού προβλέπεται να μειωθεί κατά 9% στο χειρότερο σενάριο και 7,5% στην καλύτερη περίπτωση, ενώ η Νότια Αφρική πρόκειται να δεχτεί το τρίτο μεγαλύτερο πλήγμα, σημειώνοντας μείωση εσόδων μεταξύ 6,9% και 8,1%. Οι αγαπημένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μειώσεις του ΑΕΠ κατά 7%, 8% και 8% αντίστοιχα.

Στο χειρότερο σενάριο της Unctad, η Ιρλανδία αναμένεται να λάβει το τέταρτο μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όγδοο.

Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα έχει πολύ καλύτερη απόδοση από τον υπόλοιπο κόσμο υπό τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, λόγω του υψηλού ποσοστού του πληθυσμού που έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

Ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Η προστασία των κοινοτήτων και η υποστήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι κρίσιμη για την ανάκτηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πολύ αναγκαίων πόρων, ειδικά στην αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον διεθνή τουρισμό. "

Σε περιφερειακή βάση, η Κεντρική Αμερική αναμένεται να υποφέρει περισσότερο, με το ΑΕΠ να μειώνεται πιθανώς κατά 11,9%, ακολουθούμενη από την Ανατολική Αφρική στο 9,3% και τη Νοτιοανατολική Ασία με πτώση 8,4%.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού που θα προστατεύει τους εργαζόμενους, θα μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και θα λάβει στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε η αναπληρωτής γενική γραμματέας της Unctad, Isabelle Durant.

Τα χειρότερα σενάρια για τις απώλειες των εσόδων από τον κορωνοϊό

  • Τουρκία 9,1%
  • Εκουαδόρ 9,0%
  • Ν. Αφρική 8,1%
  • Πορτογαλία 8,0%
  • Ελλάδα 8,0%
  • Ισπανία 7,0%
  • Ιρλανδία 5.9%
  • Σουηδία 4.3%
  • Νότια Κορέα 3.8%
  • Αυστραλία-Ν. Ζηλανδία 3.7%
  • Αγγλία 3.2%
  • Γαλλία 3.2

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v