Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ο στόχος για πληθωρισμό 2% δεν είναι «ταβάνι»

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ είναι ένα στέρεο θεμέλιο που θα προσφέρει στα μέλη του Δ.Σ. καθοδήγηση για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Λαγκάρντ: Ο στόχος για πληθωρισμό 2% δεν είναι «ταβάνι»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε χθες ομόφωνα τη νέα στρατηγική για τη νομισματική πολιτική, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία η αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολούθησαν τα μέλη του Δ.Σ. τους τελευταίους 18 μήνες.

«Εργαστήκαμε στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνθήκης και λάβαμε ως δεδομένη την εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Η αναθεώρηση μας επέτρεψε να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να εμπλακούμε με διάφορους παράγοντες, να αναστοχαστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία για το πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας» σημείωσε.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η νέα στρατηγική της ΕΚΤ είναι ένα στέρεο θεμέλιο που θα προσφέρει στα μέλη του Δ.Σ. καθοδήγηση για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της νέας στρατηγικής της ΕΚΤ, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Δ.Σ. εκτιμά ότι η σταθερότητα των τιμών επιτυγχάνεται με έναν στόχο για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Όπως διευκρίνισε, αυτός ο στόχος δεν αποτελεί «ταβάνι» αλλά είναι συμμετρικός, το οποίο σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες.

Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο, πρόσθεσε.

Αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη απόκλιση από τον στόχο αλλά μια μακροπρόθεσμη και επίμονη απόκλιση, σημείωσε.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή και έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, για τον λόγο αυτόν, δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα.

Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι κατά την αναθεώρηση της στρατηγικής αποφασίστηκε να υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο που η κεντρική τράπεζα επικοινωνεί τη νομισματική της πολιτική. Όπως σημείωσε, από εδώ και στο εξής οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας θα είναι πιο συνοπτικές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v