Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία δόση εμβολίου δεν αρκεί για να νικήσει την παραλλαγή Δέλτα

Μελέτη Γάλλων ερευνητών δείχνει ότι μία δόση εμβολίου παρέχει πολύ μικρή προστασία ενάντια στη μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα. Τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και τη Βρετανία.

Μία δόση εμβολίου δεν αρκεί για να νικήσει την παραλλαγή Δέλτα

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού μπορεί να διαφύγει από τα αντισώματα που στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη του ιού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature.

Tα ευρήματα παρέχουν μια εξήγηση για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στη Δέλτα, σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Η παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, θεωρείται ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα, την εκδοχή του ιού που έπληξε σφοδρά τη Βρετανία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης νωρίτερα φέτος, και η οποία ενδέχεται να είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή η παραλλαγή Δέλτα βρίσκεται πίσω από τις νέες εξάρσεις του ιού σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Πορτογαλία, η Ινδονησία και η Αυστραλία.

Όπως μεταδίδoυν οι New York Times, η Δέλτα είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ. Οι μολύνσεις σε αυτή τη χώρα είχαν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα που ήταν τα χαμηλότερα από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού: το 48% των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 55% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Αλλά η νέα μελέτη βρήκε ότι η Δέλτα δεν επηρεαζόταν ιδιαίτερα από μία μόνο δόση εμβολίου, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη μελέτη που έδειχνε ότι η παραλλαγή μπορεί εν μέρει να διαφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα – αν και σε μικρότερο βαθμό από τη Βήτα, την παραλλαγή που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Γάλλοι ερευνητές έλεγξαν σε ποιο βαθμό αντισώματα που παράχθηκαν με φυσική μόλυνση και με εμβόλια εξουδετερώνουν τις παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Δέλτα, καθώς και μια παραλλαγή αναφοράς παρόμοια με την αρχική εκδοχή του ιού. Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος 103 ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η Δέλτα ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητη από την Άλφα σε δείγματα ανεμβολίαστων ανθρώπων, σύμφωνα με τη μελέτη. Μία δόση εμβολίου αύξανε σημαντικά την ευαισθησία, καταδεικνύοντας ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 χρειάζεται και πάλι να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από κάποιες παραλλαγές.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε επίσης τα δείγματα από 59 ανθρώπους που είχαν λάβει την πρώτη και τη δεύτερη δόση το εμβολίου της AstraZeneca ή των Pfizer/BioNTech. Τα δείγματα αίματος από μόνο το 10% των ανθρώπων που είχαν κάνει τη μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή των Pfizer/BioNTech κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τις παραλλαγές Δέλτα και Βήτα στα εργαστηριακά πειράματα. Αλλά μια δεύτερη δόση εκτίνασσε τον αριθμό αυτό στο 95%. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα των αντισωμάτων που παρήγαγαν τα δύο εμβόλια.

«Μία δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca ήταν λίγο ή καθόλου αποτελεσματική ενάντια στις παραλλαγές Δέλτα και Βήτα» διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία στηρίζουν σε γενικές γραμμές αυτά τα ευρήματα, αν και δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι και πάλι αρκετό για να αποτρέψει τη νοσηλεία ή τον θάνατο από τον ιό.

Η παραλλαγή Δέλτα, δεν αντέδρασε επίσης καθόλου στο bamlanivimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα της Eli Lilly, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Ευτυχώς, τρία άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που ελέγχθηκαν έδειξαν να διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στην παραλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v