Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι Λαγκάρντ για ρήγμα στην ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, κάνοντας την πρώτη συζήτηση μετά την ομόφωνη έναρξη νέας στρατηγικής, που αλλάζει την πολιτική της για πρώτη φορά από το 2003.

Καμπανάκι Λαγκάρντ για ρήγμα στην ΕΚΤ

H ενότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τον νέο στόχο πληθωρισμού θα μπορούσε να διασπαστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν για να συζητήσουν την αλλαγή του guidance σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, κάνοντας την πρώτη συζήτηση μετά την ομόφωνη έναρξη νέας στρατηγικής, η οποία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα καθορίζει τη νομισματική πολιτική για πρώτη φορά από το 2003.

Η απόφαση για το πότε θα αρχίσει να μειώνεται το πρόγραμμα τόνωσης λόγω της πανδημίας θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τη νέα στρατηγική της τράπεζας τους επόμενους μήνες. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο.

Σήμα για νέες αλλαγές σε 10 μέρες 

Nα προετοιμαστούν για νέες κατευθυντήριες γραμμές σε 10 μέρες είπε στους επενδυτές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, έστειλε σήμα ότι ενδέχεται να ληφθούν νέα μέτρα την επόμενη χρονιά για τη στήριξη της ευρωζώνης, αφότου ολοκληρωθεί το τρέχον έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και αναγνώρισε ότι μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο, η Λαγκάρντ είπε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ης Ιουλίου θα έχει τώρα «μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές».

«Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση», είπε την Κυριακή στη Βενετία, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20. «Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας, σίγουρα θα επανεξεταστεί η καθοδήγηση».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει πως το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) θα τρέξει «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθηθεί από μια «μετάβαση σε μια νέα μορφή», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να το αναλύσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v