Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καμπύλη Covid γυρίζει ξανά ψηλά

Μολονότι υπήρξε επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων σε μια σειρά κράτη του πλανήτη, παίρνει ξανά την ανισούσα. Καμπανάκι κρούουν οι βρετανικές αρχές, εάν ξεφύγουν εκτός ελέγχου οι μολύνσεις, εντός κι εκτός συνόρων. Μήνυμα και σε άλλες χώρες. Γράφημα.

Η καμπύλη Covid γυρίζει ξανά ψηλά

«Αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και εφιστά την προσοχή.

Τρεις ημέρες πριν από το άνοιγμα από τους περιορισμούς Covid, η Βρετανία βιώνει εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, με αιχμή την παραλλαγή Δέλτα, και προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν ξανά κινήσεις επιστροφής.

«Φυσικά, αν βρούμε μια κατάσταση όπου είναι απαράδεκτη και πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε περαιτέρω περιορισμούς, αυτό φυσικά θα είναι κάτι που θα εξετάσει η κυβέρνηση», δήλωσε η Lucy Frazer, υπουργός της κυβέρνησης στο Sky News την Παρασκευή.

Στις 48.553 ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που καταγράφηκαν την Πέμπτη, ενώ άλλοι 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 42.302 κρούσματα και 49 θάνατοι.

Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά εδώ και ένα μήνα αλλά χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι θάνατοι.

Μέχρι στιγμής, 46,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου και 35,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η κρίση του κορονοϊού στην Αγγλία μπορεί να επιστρέψει εντυπωσιακά γρήγορα και η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τη στενωπό, δήλωσε αργά χθες ο αρχίατρος Κρις Γουίτι ενόψει της άρσης των περιορισμών.

Η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των περισσότερων περιορισμών της πανδημίας στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου, λέγοντας ότι η γρήγορη κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 έσπασε σε μεγάλο βαθμό το δεσμό μεταξύ κρουσμάτων και σοβαρής νόσησης ή θανάτου.

Ο Γουίτι δήλωσε ότι ο χρόνος διπλασιασμού των νοσηλειών είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις τρεις εβδομάδες και ότι οι τωρινοί χαμηλοί αριθμοί των νοσηλευόμενων με COVID-19 μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα τους επόμενους δυο περίπου μήνες.

«Δεν χρειάζονται πολλοί διπλασιασμοί έως ότου να έχουμε και πάλι αρκετά τρομακτικά νούμερα…δεν νομίζω ότι πρέπει να υποεκτιμούμε το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε σε μπελάδες και πάλι εντυπωσιακά γρήγορα», δήλωσε ο Γουίτι σε διαδικτυακή εκδήλωση αργά χθες που διοργάνωσε το Μουσείο Επιστημών.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε βγει ακόμα από αυτή τη στενωπό, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος, των φαρμάκων και μιας σειράς άλλων πραγμάτων».

Η Βρετανία έχει από τους υψηλότερους στον κόσμο αριθμούς νεκρών αλλά περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού της έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσονς καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς η Αγγλία οδεύει προς τη Φάση 4 --το τέλος των περιορισμών του lockdown-- τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις επιχειρήσεις έχουν μείνει ακόμα κλειστές, μεταξύ των οποίων τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπορούν να ανοίξουν.

Ο Τζόνσον αναγνωρίζει ότι ένα κύμα κρουσμάτων και περισσότερων θανάτων είναι αναπόφευκτο όταν τελειώσουν οι περιορισμοί, αλλά είπε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά εάν μείνει η οικονομία κλειστή.

Ωστόσο, η υποχρέωση για αυτοαπομόνωση για όσους εκτίθενται σε θετικά κρούσματα μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία, με πάνω από 48.000 να ανακοινώνονται χθες.

Πάνω από 520.000 μηνύματα ιχνηλάτησης επαφών απεστάλησαν μέσω της ειδικής εφαρμογής για την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου και ο Κάραν Μπιλιμόρια, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ ανησυχητική κατάσταση.

Το γραφείο του Τζόνσον λέει ότι το πράσινο φως για την άρση των περιορισμών εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες αξιολόγησης: τον εμβολιασμό ικανοποιητικού αριθμού ανθρώπων, τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων χάρη στους εμβολιασμούς, την αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Μερικοί επιστήμονες και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι αρχές ασκούν πιέσεις για την ταχεία κατάργηση των περιορισμών.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση ανυπομονεί για την επιστροφή των ανθρώπων στα γραφεία, αλλά νομίζω ότι κατά τις επόμενες τέσσερις ή έξι εβδομάδες αυτό χρειάζεται να γίνει πολύ προσεκτικά από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κρατηθεί χαμηλά η μεταδοτικότητα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Times Radio η Σούζαν Χόπκινς, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v